Najładniejszy... no dobra Jeden z najładniejszych rewolwerów ever!
Colt's Revolving Pistol in Navy caliber Model 1861 (New Model Navy) (na zdjęciu oczywiście replika prod . Uberti)
Numer fabryczny nabity na lufie i na szkielecie. Na szkielecie widoczne ponadto: cecha Banco Nazionale Di Prova Per Le Armi Da Fuoco Portatili e Per Le Munizioni Commerciali w Gardone Val Trompia, czyli włoskiej probierni przez którą przechodzą wszystkie egzemplarze broni wyprodukowanej we Włoszech oraz cecha "Pulvera Nera" ("procha czarna" ), którą oznaczana jest broń CP.
Numer fabryczny znajduje się jeszcze (od wewnątrz) na przedniej części rękojeści oraz na drewnianej okładce. łatwo sprawdzić, czy posiadany egzemplarz to nie składak.
Analogiczne bicia na lufie. Nad literami PN widoczne oznaczenie CIP, czyli "Commission Internationale Permanente Pour L'epreuve Des Armes A Feu Portatives" - powstała w 1914 roku międzynarodowa organizacja zrzeszająca krajowe probiernie broni. Nad literami PN bita była też gwiazda w wieńcu zębatym - taka jak nad tarczą herbową probierni Gardone.
Bicie na szkielecie oznaczające rok produkcji - w tym przypadku CN, czyli rok 2015.
Ślicznotka z Hartford
Re: Ślicznotka z Hartford
Piękny, jestem właśnie w trakcie polowania na takiego
Uważaj... jest okres ochronny na rewolwery= nie wolno polować
dokładniemkl1 pisze:Uważaj... jest okres ochronny na rewolwery= nie wolno polować
Ale wracając do temat - sprzęt zacny
- Bready
- Stary bywalec
- Moja broń: Duzo ,dawno nie liczylem ;)
Mirku ,nie okres ochronny na rewolwery ,tylko sezon na indyka ,do konca majamkl1 pisze:Uważaj... jest okres ochronny na rewolwery= nie wolno polować
- Warsiawiak
- VIP
- Moja broń:
Tak czy siak, ja również uważam rewolwery 1860 i 1861 Colt za najpiękniejsze.