Thalon pisze:My mielismy zboja Madeja i Janosika to ciupagi i maczugi mamy bez pozwolen. Tak wypada.
No ,nie jestem pewien ,taki kij baseballowy to przeciez forma maczugi ,a nosic nie wolno

Nawet te polskie kije sa bardziej podobne do maczugi ,niz do tych prawdziwych do gry.
Bardziej dla mnie dziwna jest sprawa amunicji ,tutaj w pennsylvani lezy na polkach w Walmarkcie i nikt o nic nie pyta ,nawet tutysta nie znajacy jezyka moze sobie kupic jak chce.
Dotyczy amunicji karabinowej i gladkolufowej ,pistoletowa podaje obsluga ,bo jak lezala na polkach to za duzo im ginelo ,zwlaszcza 22LR ,ale tez nie ma problemu z zakupem amunicji ,tak jak i prochu i splonek .
Trudniej kupic piwo ,bo trzeba miec skonczone 21 lat ,a na amumicje tylko 18 ,nie jestem pewien czy nie 16 (napewno 16 na bron i amunicje jest w stanie Vermont) ,ale kupujac piwo czy papierosy naogol musisz pokazac prawo jazdy mimo 50-tki na karku ,a kupujac amunicje nikt o nic nie pyta.
A w polsce czlowiek z pozwoleniem na bron nie moze kupic amunicji w kalibrze broni kolegi jezeli nie ma tego kalibru w ksiazeczce.
Ale ze mielismy czterech pancernych ,to bez zezwolenia mozemy sobie w polsce kupic czolg T34 ,bez karabinu i z popsuta armata (karabin Janek zabral ,a lufe Gustlikowi rozdelo) ,a nawet psa
P.S.
A co do Janosika to nie jest pewne czy on nasz ,czy Slowak.