BLOCZEK

Łucznictwo klasyczne i bloczkowe
Awatar użytkownika
Matlak
VIP
Posty: 1077
Rejestracja: sob 28.lip.2012 - 14:04
Lokalizacja: Pojezierze Drawskie
Moja broń: brak

Post autor: Matlak »

Ja już znalazlem nieczynną strzelnicę 50m :-) z 500m od domu pod górę :-) będzie jak znalazł do postrzelania z kuszy :-) narazie się nie porywam do zakupów bo czekam na pozwolenie na pobyt :-) bez tego nie mogę podjąć pracy więc i kasę wolę póki co oszczędzać ;)
R0GNAR
Bywalec
Posty: 333
Rejestracja: pt 13.paź.2006 - 10:08
Moja broń:

Post autor: R0GNAR »

Matlak a gdzie ty teraz jesteś ?
Awatar użytkownika
Matlak
VIP
Posty: 1077
Rejestracja: sob 28.lip.2012 - 14:04
Lokalizacja: Pojezierze Drawskie
Moja broń: brak

Post autor: Matlak »

O, przepraszam nieaktualne dane mam w profilu :-) Szwajcaria, północ kantonu Bern :-)
Awatar użytkownika
Bready
Stary bywalec
Posty: 1425
Rejestracja: czw 23.lut.2012 - 02:03
Lokalizacja: Dupont, PA, USA
Moja broń: Jakies 25 sztuk ,rozne.

Post autor: Bready »

No to i ja dolaczam do braci luczniczej :)
Dostalem taki luk :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Do lasu z nim nie pojde ,poniewaz kusza jest skuteczniejsza ,wiec na razie idzie na sciane w hunting roomie ,ale pewnie mnie skusi aby z niego postrzelac.
A ze doswiadczenia z lukiem jeszcze nie mam zadnego to na poczatek pytanie: Czy miejsce gdzie sie podpiera strzale jest w tym luku ok ,czy moze czegos tam brakuje/zostalo zlamane ?
Awatar użytkownika
Matlak
VIP
Posty: 1077
Rejestracja: sob 28.lip.2012 - 14:04
Lokalizacja: Pojezierze Drawskie
Moja broń: brak

Post autor: Matlak »

Wydaje mi się że brakuje :) musisz dokupić podstawkę pod strzałę :) jest ich multum rożnych :) http://www.e-luk.pl/produkty/podstawki- ... und,2,3895
Awatar użytkownika
Bready
Stary bywalec
Posty: 1425
Rejestracja: czw 23.lut.2012 - 02:03
Lokalizacja: Dupont, PA, USA
Moja broń: Jakies 25 sztuk ,rozne.

Post autor: Bready »

No ,takie podstawki ze szczotka to widzialem na zdjeciach ,ale myslalem ze to wersja pro ,a standard jest bez tej szczotki sama jakas poleczka :)
R0GNAR
Bywalec
Posty: 333
Rejestracja: pt 13.paź.2006 - 10:08
Moja broń:

Post autor: R0GNAR »

Podstawka to grunt :))) tylko w opisie musi mieć że jest do bloczka. Możesz też pokusić sie o celownik. Bear firma znana ,a jaki ma naciag?
Awatar użytkownika
Bready
Stary bywalec
Posty: 1425
Rejestracja: czw 23.lut.2012 - 02:03
Lokalizacja: Dupont, PA, USA
Moja broń: Jakies 25 sztuk ,rozne.

Post autor: Bready »

Firma dobra ,tylko moj egzemplarz jak udalo mi sie zorientowac pochodzi z lat 80-tych ,i na stronie beararchery nie ma do niego instrukcji z tego prostego powodu ze wtedy nie bylo jeszcze powszechnego internetu.
Co do parametrow ,dlugosc wymiennej czesci cieciwy - 32 inch ,wysokosc calego luku - 43 inch ,naciag 50 lb ,"draw length" - nie wiem jak to po polsku okreslic, odleglosc od cieciwy w naciagnietym luku do majdanu - 28 inch ,skok cieciwy okolo 20 inch.

Jaka podstawke polecasz ,z jedna szczotka dookolna ,z trzema malymi szczoteczkami ,czy tez taka bez zadnych szczotek (sorry za terminologie ,ale jeszcze sie na tym nie znam :D )
R0GNAR
Bywalec
Posty: 333
Rejestracja: pt 13.paź.2006 - 10:08
Moja broń:

Post autor: R0GNAR »

Przy moim mam podstawke ,,opadającą" , podtrzymuje strzałe do momentu ,,spustu" a następnie opada tracac kontakt ze strzałą -coś takiego http://www.centrum-lucznicze.pl/produkt ... -opadajaca

jeśli nie to : http://www.centrum-lucznicze.pl/produkt ... er-stinger -tanio ,a jak cie wciągnie to i tak za rok będziesz kupował inny łuk :) Możesz założyć pętelkę i strzelać ze spustu , jak co spust zostawiasz i masz do następnego. Nie zdziwie sie jak za rok znów pokażesz łuk tyle że już inny :)

W USA to pewnie będziesz miał szeroki asortyment ale warto kupić cos tanie by nie stracić zbyt wiele przy sprzedawaniu (by uzbierać na nowszy :) )
R0GNAR
Bywalec
Posty: 333
Rejestracja: pt 13.paź.2006 - 10:08
Moja broń:

Post autor: R0GNAR »

Jak sie łuczek sprawuje?
Awatar użytkownika
Bready
Stary bywalec
Posty: 1425
Rejestracja: czw 23.lut.2012 - 02:03
Lokalizacja: Dupont, PA, USA
Moja broń: Jakies 25 sztuk ,rozne.

Post autor: Bready »

Na razie wisi na scianie obok kuszy ,tyle ze z kusza juz za nie caly miesiac pojde polowac.
Ale po sezonie bede probowal ,tylko jakis target box musze zrobic ,ten od kuszy mam za maly :)
slaw29
Stary bywalec
Posty: 1107
Rejestracja: wt 29.lis.2016 - 21:45
Moja broń: brak

Re: BLOCZEK

Post autor: slaw29 »

Bready z takiego łuku o naciągu 50 lbs to ciężko Ci będzie postrzelać . Optymalnie na początek jak nie jesteś słabeuszem i masz dobrą technikę naciągu to 40 to i tak za wiele.
Awatar użytkownika
Bready
Stary bywalec
Posty: 1425
Rejestracja: czw 23.lut.2012 - 02:03
Lokalizacja: Dupont, PA, USA
Moja broń: Jakies 25 sztuk ,rozne.

Re: BLOCZEK

Post autor: Bready »

Wisi dalej na scianie ,na polowanie w sezonie na bron cieciwowa mam kusze bloczkowa o naciagu 150 lbs
slaw29
Stary bywalec
Posty: 1107
Rejestracja: wt 29.lis.2016 - 21:45
Moja broń: brak

Re: BLOCZEK

Post autor: slaw29 »

Łuk jest piękny tylko wymaga czasu i techniki. Chyba wrócę w lato do mojego PSE Stinger X
Choć jak patrzę na to to sądzę że dobrze że u nas polowania przy pomocy łuku zabronione.
https://www.youtube.com/watch?v=qDC-FwpPWiM
Takie strzelanie to jak wizyta w Burdelu. Biedne zwierzęta są bez szans.
Awatar użytkownika
Matlak
VIP
Posty: 1077
Rejestracja: sob 28.lip.2012 - 14:04
Lokalizacja: Pojezierze Drawskie
Moja broń: brak

Re: BLOCZEK

Post autor: Matlak »

ODPOWIEDZ