Nowe zabawki

Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec
Moja broń: Derringer chrom

Re: Nowe zabawki

Post autor: scraab »

Polimerowaną elaborką strzelam z tego i nie ma zaolowionej lufy ale goly olow juz syfi.
Cattleman45
Moja broń: Colt Cattleman Uberti

Post autor: Cattleman45 »

scraab pisze: śr 26.sie.2026 - 00:05 Czesto sie takim bawie. Fajne to :)
https://www.google.com/search?q=bo+fant ... GpcOg,st:0
Cattleman45
Moja broń: Colt Cattleman Uberti

Post autor: Cattleman45 »

Irek M pisze: pn 24.sie.2026 - 17:07 A tu moja dzisiejsza najnowsza i jedyna :-)
1.jpg
No i przeszedłes te bolesną procedurę uzyskania pozwolenia :)
Gratulacje.
Jesli to kaliber .357/.38Spec a wpadniesz na pomysł elaboracji to odstąpię za friko niecałą setke łusek .357 S&B raz strzelonych.
Edit. Z tego co widzę to .357 jest. Przy cenie naboju 2,20-2,50 elaboracja jak najbardziej wskazana. Reelaborki B-N nie polecał bym, wiem, tańsza, ale jednak nie. B-N nie zbiera najlepszych opinii. Po cenach komponentów elaborowany nabój nie przekroczy 1,00 zł/sztuka czyli szpej do elaboracji szybko sie zwróci.
Irek M
Stary bywalec
Moja broń: za dużo sztuk

Post autor: Irek M »

Właśnie dziś przyszła foremka na 6 sztuk i dojdą matryce. Łuski kupiłem na aledrogo za chyba 23zł/50szt. Więc mam 100 sztuk wystrzelonych - bardzo ładnie wyglądają i 200 moich kupnych jako amunicja więc chyba wystarczy. Teraz czy na fakturę broni sprzedadzą mi proch?
Tak, .357 Magnum ale na fakturze pan mundurowy dopisał też .38 Spec, może się uda.
mackra
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mackra »

Nie, na fakturę nie wolno im sprzedać, musisz zaczekać na wpis w książeczce.
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec
Moja broń: Derringer chrom

Post autor: scraab »

Cattleman45 pisze: czw 27.sie.2026 - 09:51
Irek M pisze: pn 24.sie.2026 - 17:07 A tu moja dzisiejsza najnowsza i jedyna :-)
1.jpg
No i przeszedłes te bolesną procedurę uzyskania pozwolenia :)
Gratulacje.
Jesli to kaliber .357/.38Spec a wpadniesz na pomysł elaboracji to odstąpię za friko niecałą setke łusek .357 S&B raz strzelonych.
Edit. Z tego co widzę to .357 jest. Przy cenie naboju 2,20-2,50 elaboracja jak najbardziej wskazana. Reelaborki B-N nie polecał bym, wiem, tańsza, ale jednak nie. B-N nie zbiera najlepszych opinii. Po cenach komponentów elaborowany nabój nie przekroczy 1,00 zł/sztuka czyli szpej do elaboracji szybko sie zwróci.
Stosowalem BNki w dziewiatce, przelecialo z 1000sztuk i zero problemow z nimi wiec jak slyszales to zle slyszales :) Ammo jakich wiele do zabawy sie nadaje, moze na wojne nie bo miala w 9para tylko 450J :)
muczacz
Moja broń: brak

Post autor: muczacz »

proch możesz kupić jaki chcesz tylko musisz mieć książeczkę w łapce w sklepie , bez niej nie sprzedadzą , faktura zakupu nie upoważnia do zakupu ani prochu ani amunicji , rozumiem że książeczka pojechała do WPA do rejestracji , jeżeli masz drugą to na nią kup proch
Irek M
Stary bywalec

W poniedziałek kupiłem pierwsza sztukę broni więc nie mam jeszcze książeczki. Wczoraj rejestrowałem drugą sztukę - znaczy zawiozłem tylko fakturę - i przyjmujący powiedział mi, że będę miał tylko jedną książeczkę i na sport i na kolekcjonerkę (?) Druga sztuka to już współczesny Savage Mk II FVT kal. 22LR. Jutro pierwsze strzelanie :-)
mackra
Stary bywalec
Moja broń:

WPA Kraków na wniosek i za dopłatą bodajże 17 PLN wydaje osobną książeczkę na sport, osobną na kolekcję. Nie wiem, jak jest w innych księstwach.
muczacz

mackra pisze: ndz 30.sie.2026 - 17:02 WPA Kraków na wniosek i za dopłatą bodajże 17 PLN wydaje osobną książeczkę na sport, osobną na kolekcję. Nie wiem, jak jest w innych księstwach.
pierwszy raz słyszę żeby teraz dawali dwie książeczki

Irek więc musisz poczekać albo poprosić znajomego :lol:
Irek M
Stary bywalec

Znajomi są dobrzy gdy pożyczają od nas kasę , a nie gdy mają coś dla nas zrobić :-)
mackra
Stary bywalec
Moja broń:

muczacz pisze: ndz 30.sie.2026 - 21:11
mackra pisze: ndz 30.sie.2026 - 17:02 WPA Kraków na wniosek i za dopłatą bodajże 17 PLN wydaje osobną książeczkę na sport, osobną na kolekcję. Nie wiem, jak jest w innych księstwach.
pierwszy raz słyszę żeby teraz dawali dwie książeczki

Irek więc musisz poczekać albo poprosić znajomego :lol:
Ja mam dwie, musisz na słowo uwierzyć.
muczacz

wiem że dawali dwie , ale kiedyś , jeżeli teraz też to nie wiedziałem
mackra
Stary bywalec
Moja broń:

No w sumie kwity robiłem 5 lat temu... Zleciało.
Irek M
Stary bywalec

Dziś odebrałem swoją książeczkę, chyba tylko z nazwy jest czerwona :-) Ale będzie tylko jedna na sport i kolekcję. Tak jest w WPA Gdańsk i chyba już wszędzie.
ODPOWIEDZ