EKB, a status podejrzanego

Tematy prawne oraz bezpieczeństwa CP
Gruby
Moja broń: brak

EKB, a status podejrzanego

Post autor: Gruby »

Witam,
Od wielu lat korzystam ze strzelnicy (na zasadzie użyczania broni przez prowadzącego) no i od urodzenia interesuję się bronią i techniką wojskową. Od dłuższego czasu złapałem mocną zajawkę na CP, chciałem kupić coś fajnego korzystając z faktu, że obok mnie znajdują się 3 strzelnice obsługujące CP. Broń chciałem normalnie zarejestrować i wyrobić sobie EKB żeby normalnie kupować proch. Tyle tylko, że kilka lat temu postawiono mi zarzuty związane z działalnością gospodarczą mojego kolegi. Złożyłem obszerne wyjaśnienia i wycofano wobec mnie jakiekolwiek środki wolnościowe lub zabezpieczenia majątkowe, jednak od tego czasu ja i kilka osób nadal mamy status podejrzanych. Z lektury forum wynika chyba, że jednak dam sobie spokój z moim hobby, żeby nie narażać się na jakieś „wyjaśnienia” czy przepychanie się z sądami :(
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec
Moja broń: Derringer chrom

Re: EKB, a status podejrzanego

Post autor: scraab »

Proch mozesz kupic bez ekb a i Ci z ekb czesto kupuja poprzez kogos bo albo cena zwala z nóg albo trzeba naginac kilometry. Kupuj cp olej ekb.
Awatar użytkownika
Mad Boar
Moja broń: Remington 8" .44, Derringer 3,0" .45

Post autor: Mad Boar »

Mnie by było szkoda kasy na EKB i zakup prochu w PL.
Nie wiem skąd jesteś, ale nawet z Pomorza Warmii czy Podlasia można sobie raz w roku zrobić wycieczkę ( choćby dwudniową) do Czech i kupić kilka kg "kawioru" na zapas.
Nikt tam nie pyta o EKB czy inne bzdury.
Gruby

A jak jest z samą rejestracją sprzętu? Chciałbym to zrobić by w przypadku zaostrzenia prawa zagwarantować sobie nabyte prawo jego posiadania, żeby nie było w przyszłości jakiegoś przypału.
Nie wiem, zastanowię się jeszcze co robić. To jest naprawdę chore, że przez widzimisię prokuratora wisi latami gdzieś w powietrzu jakaś sprawa i prawdopodobnie zablokuje realizację swoich pasji. Gdybym na stałe przebywał w Polsce to może połakomiłbym się na ewentualne użeranie się z WPA, bo mam dobrego prawnika. Jednak większość roku mieszkam i pracuje za granicą (mam adres zameldowania i w Polsce i w Holandii) i jakieś postępowania w sądzie administracyjnym mogłyby zakłócić moje życie zawodowe.
Na razie będąc na urlopie pójdę sobie postrzelać z broni centralnego zapłonu użyczanej przez kolegę- właściciela strzelnicy. Co do CP skonsultuję się z prawnikiem gdy będę w Polsce. Być może w moim przypadku gra jest nie warta świeczki i z bólem serca będę musiał zapomnieć o CP, bo i tak w niedalekiej przyszłości musiałbym zarejestrować.
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec

Jak chcesz miec tą bron w razie zaostrzenia jakis przepisow to wlasnie NIE POWINIENES jej nigdzie rejestrowac i najlepiej kupic z drugiej reki bez umowy :)
Gruby

Niby tak, ale znając moje szczęście w przypadku ew. reglamentacji CP po drodze na strzelnicę na pewno by mnie zwinęli przy okazji byle kontroli drogowej.
Inna sprawa to życzliwy sąsiad, który gdzieś przypadkiem dowie się od kogoś, że jeżdżę na strzelnicę ze swoim sprzętem. Potem przeszukanko i np. ujawnienie 1kg przyprawy nie posiadając EKB- to ekstremalna sytuacja, ale zdezorganizowałaby mi życie.
Jestem zmuszony odpuścić sobie temat CP i łazić tak jak zwykle na strzelnicę. Pocieszam się tym, że może to i dobrze, bo mam inne drogie hobby (gruzy 2 i 4-kołowe).
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec

sorry ale robisz z siebie ofiare losu-kupuj olej ekb i rejestracje jakies i sie baw.
bambus0134
Bywalec

Post autor: bambus0134 »

Gruby pisze: pt 01.sie.2025 - 12:32 Niby tak, ale znając moje szczęście w przypadku ew. reglamentacji CP po drodze na strzelnicę na pewno by mnie zwinęli przy okazji byle kontroli drogowej.
Inna sprawa to życzliwy sąsiad, który gdzieś przypadkiem dowie się od kogoś, że jeżdżę na strzelnicę ze swoim sprzętem. Potem przeszukanko i np. ujawnienie 1kg przyprawy nie posiadając EKB- to ekstremalna sytuacja, ale zdezorganizowałaby mi życie.
Jestem zmuszony odpuścić sobie temat CP i łazić tak jak zwykle na strzelnicę. Pocieszam się tym, że może to i dobrze, bo mam inne drogie hobby (gruzy 2 i 4-kołowe).
Do posiadania prochu czarnego nie jest potrzebne EKB tylko broń cp . To tylko część orzeczenia sądu w takiej sprawie
Załączniki
I KZP 29-09 (1)_241030_154736_2.jpg
I KZP 29-09 (1)_241030_154736_1.jpg
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec

Po przemyśleniu stwierdzam ze jednak nie kupuj-broń palna jest dla powaznych ludzi
Gruby

Co jest niepoważnego w tym, że chce posiadać w domu i użytkować rewolwer na strzelnicy w taki sposób, żeby nikt nie miał na mnie „haka”? Żaden sklep nie sprzeda mi prochu czarnego bez EKB. Nie wiem co w tym niepoważnego, że zadaje normalne pytanie, bo może ktoś ma/miał podobną sytuację.
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Post autor: Czarnowidz »

Koledzy dobrze Ci radzą a Ty dalej swoje... Nie dziw się więc że tak na Ciebie zareagowali.

Piszesz że chodzisz na strzelnicę i strzelasz z broni współczesnej ale wolał byś mieć swoją czarnoprochową. Skoro tak to ją po prostu kup.

Piszesz że żaden sklep w PL Ci nie sprzeda bez EKB prochu. Skoro tak to nie kupuj prochu w polskich sklepach.

Piszesz że chcesz mieć EKB na wypadek donosu że masz broń. A jak ktoś doniesie że masz rower? Załatwiłeś sobie na tą okoliczność kartę rowerową?

Z perspektywy Kolegów wygląda to tak jak byś szukał wymówek by nie kupić broni CP. Dlatego napisali że "broń nie jest dla Ciebie".
Gruby

Zapytałem się po prostu na ile procedura uzyskania EKB jest „automatyczna” i materialno-techniczna w teorii, a na ile jest uznaniowa. Chciałem się dowiedzieć czy często WPA traktuje EKB nie jako potwierdzenie legalnego posiadania broni, a formę „pozwolenia” i oprócz KRK sprawdza również wpisy w KSIP by później zastosować odmowę wydania EKB wobec uzasadnionej obawy użycia w sposób nieprawidłowy (w myśl art.15 ust 6 ustawy).
Pytanie zadałem być może w sposób zbyt kulturalny i zawiły dla co niektórych, bo naprawdę nie interesuje mnie psycho-analiza mojej osoby. Nie każdy jest czarnoprochowym kocurem, który śpi na czeskim prochu i ma cudownych sąsiadów.
wojtek23305

Post autor: wojtek23305 »

Zawsze możesz kupić broń cp z drugiej ręki proch "dostać" od kolegi na strzelnicy , chodzić na strzelnice i nie pokazywać że masz swoją zabawkę , ekb jest ułatwieniem ale nie obowiązkiem nikt nie mówi że musisz je mieć ale też nikt nie każe Ci jechać do sąsiadów po coś co można "dostać" od kolegi poczytaj forum poczytaj grupy na FB itp przemyśl temat i nie zaczynaj wszystkiego a co jeżeli... Zawsze możesz cp zarejestrować na żonę siostrę kochankę a ona Ci jej użyczy i po kłopocie, tylko od Ciebie zależy czy faktycznie chcesz ją mieć czy nie. Odnośnie wydawania ekb nic nie jest w tym złego by zadzwonić do wpa i zapytać o procedure i fakt przedstawiając swoją sytuację jako przykład , może warto zapytać proroka i za interesować się sprawą tego co jest może zarzuty są oddalone a tego nie wiesz. Tak jak napisałem to Twoja decyzja czy chcesz mieć broń i ekb czy sama broń i się w to bawić.
Gruby

Na razie pójdę do prawnika i uporządkuje ten syf sprzed 8 lat. Jakby coś się zadziało nowego w temacie to dam znać. Pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec

Czarnowidz pisze: pt 01.sie.2025 - 22:08 Koledzy dobrze Ci radzą a Ty dalej swoje... Nie dziw się więc że tak na Ciebie zareagowali.

Piszesz że chodzisz na strzelnicę i strzelasz z broni współczesnej ale wolał byś mieć swoją czarnoprochową. Skoro tak to ją po prostu kup.

Piszesz że żaden sklep w PL Ci nie sprzeda bez EKB prochu. Skoro tak to nie kupuj prochu w polskich sklepach.

Piszesz że chcesz mieć EKB na wypadek donosu że masz broń. A jak ktoś doniesie że masz rower? Załatwiłeś sobie na tą okoliczność kartę rowerową?

Z perspektywy Kolegów wygląda to tak jak byś szukał wymówek by nie kupić broni CP. Dlatego napisali że "broń nie jest dla Ciebie".
Dokladnie tak. Szuka pretextu by NIE KUPIC i liczy ze go w tym wesprzemy. Wiec wspieram by NIE kupowal :)
ODPOWIEDZ