Pistolety i karabin CP. Prośba o identyfikację i wycenę

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)

Pistolety i karabin CP. Prośba o identyfikację i wycenę

Post autor: Ursus_c35 »

Zwracam się z prośbą w imieniu spadkobiercy do szanownych Kolegów w kwestii pomocy w identyfikacji w szczególności dwóch pistoletów oraz karabinu. Broń należała do osoby zmarłej i wydano ją z depozytu WPA w Rzeszowie wspomnianemu spadkobiercy. Sam niestety nie zaradzę. Nie znajduję na broni żadnej puncy. Pistolety łączą jedynie te same inicjały tj. Ts oraz nieczytelny napis var... Lufy w obydwu są gładkie i na pewno użytkowe (w jednej zalega kula ...) ale za to kurki zdają się być wykonane z metali lekkich...

1. Pistolet dwu lufowy
1.jpg
2.jpg
3.jpg
2. Pistolet 4ro lufowy
4.jpg
5.jpg
6.jpg
W pistoletach lufy zmienia się poprzez pociągnięcie i obrót.

3. Karabin
13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)

Re: Pistolety i karabin CP. Prośba o identyfikację i wycenę

Post autor: Ursus_c35 »

Jako ciekawostkę dodam również 4. pistolet rolling block w kalibrze 36 w rozdzielnym ładowaniu (chyba na łuskę 357 z tego co widzę z przewierconą spłonką). Jak mniemam to przeróbka (? być może leciwa) ale WPA nie widziało w tym niczego złego i wydało tą broń jako nie wymagającą pozwolenia wraz z powyższymi egzemplarzami. Tu akurat mam nadzieję trafnie rozpoznałem. Ciekaw jestem Waszych spostrzeżeń i ewentualnej wyceny bo sztuki te będą na sprzedaż.
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
Macheck
Moja broń: Colt Navy / Remington

Post autor: Macheck »

NR 4
Nie wiem co powiedzieć
Ten pistolet rolling block tak totalnie zrobiony jak przez pijanego ślusarza.
Wykończenie straszne, "osada" totalnie nie spasowana, śruby czy tam nity krzywo dopasowane do gniazd
Kowalska robota to nie jest bo wykończenie to obraza dla prawdziwego kowala. Szczególnie kowala z dawnych lat. Jak patrze na obróbkę kabłąku spustowego i spust to moje kowadło skręca z bólu, młody będzie cierpiał bo dostanie zadanie żeby znowu go nasmarować smarownicą ;)
Wygląda na jakiś samopał kłusownika dziergany w stodole na kolanie

NR 1 i 2
nie wypowiem się, nie moja epoka.
Ale pierwsze wrażenie - cepelia z sukiennic z Krakowa.
To że lufy ze stali nie wyklucza cepelii całej reszty

NR 3
Karabin ciekawy
Chętnie wiecej zdjęć i opisu dotyczących i pokazujących zasadę działania zamka bym zobaczył.

Pierwsze wrażenie po śladach obróbki, nie wykończonym kwadratowym zamku - znowu ślusarz się dobrał do narzędzi...
Ale dalej zasade działania chętnie bym zobaczył :)
Awatar użytkownika
zbiho
Stary bywalec
Moja broń: .31"

Post autor: zbiho »

Akurat ten karabin nr 3, jak go nazwałeś to z całego tego złomu najbardziej zbliżony do oryginału.
A jest nim Szwedzki kammerlader, taki właśnie był, kanciasto-kwadratowy. To tak piszę tylko żebyś sprawdził jak wygląda oryginał, bo o reszcie to sie nie wypowiem z obrzydzenia.
ODPOWIEDZ