Ładunki czyszczące w karabinach wojskowych.
-
amigo
- Stary bywalec
- Moja broń: za dużo się tego uzbierało : )
Ładunki czyszczące w karabinach wojskowych.
Pytanie do znawców historii broni woskowej - czy w epoce stosowano doraznie podczas walki tzw. ładunki czyszczące nadmierny nagar w lufie. Jeżeli tak to jak był wykonany taki ładunek ?
-
bambus0134
- Bywalec
- Moja broń: brak
Re: Ładunki czyszczące w karabinach wojskowych.
To zależy kto i z czego strzelał.
Anglicy strzelający ze swoich papierowych catridges z korkiem rozprężnym w podstawie pocisku nie potrzebowali czyścić lufy między strzałami.
Konstrukcja tego pocisku w owijce papierowej eliminowała potrzebę czyszczenia, pocisk w pierwszej konstrukcji miał wymiar .566 lub .568. Późniejszy wymiar to .550. Do tego korek rozprężny powodował szybkie uszczelnienie pocisku w gwincie. Efekcie gazy prochowe nie zanieczyszczały tak mocno gwintu lufy I pozwalało na bardzo długie strzelanie.

Natomiast Amerykanie strzelający ze swoich pocisków Burton-a i papierowych catridges już tak, co około 15-20 strzałów była taka potrzeba i mieli do tego specjalnej konstrukcji taki ładunek bez pocisku.

Ten gość ładnie to wszystko wyjaśnia a do tego napisał kilka książek i ma sklep z dokładnymi kopiami pocisków z epoki, tłoczonych na prasie a nie odlewanych.
https://papercartridges.com
https://www.youtube.com/@papercartridges6705
Anglicy strzelający ze swoich papierowych catridges z korkiem rozprężnym w podstawie pocisku nie potrzebowali czyścić lufy między strzałami.
Konstrukcja tego pocisku w owijce papierowej eliminowała potrzebę czyszczenia, pocisk w pierwszej konstrukcji miał wymiar .566 lub .568. Późniejszy wymiar to .550. Do tego korek rozprężny powodował szybkie uszczelnienie pocisku w gwincie. Efekcie gazy prochowe nie zanieczyszczały tak mocno gwintu lufy I pozwalało na bardzo długie strzelanie.

Natomiast Amerykanie strzelający ze swoich pocisków Burton-a i papierowych catridges już tak, co około 15-20 strzałów była taka potrzeba i mieli do tego specjalnej konstrukcji taki ładunek bez pocisku.

Ten gość ładnie to wszystko wyjaśnia a do tego napisał kilka książek i ma sklep z dokładnymi kopiami pocisków z epoki, tłoczonych na prasie a nie odlewanych.
https://papercartridges.com
https://www.youtube.com/@papercartridges6705
-
amigo
- Stary bywalec
- Moja broń: za dużo się tego uzbierało : )
Dzięki za info. Znam ten kanał youtube - świetny jest. Muszę poszperać w odcinkach na temat tych ładunków czyszczących do klasycznego pocisku minie. Ja tak ostatnio testowałem taki patent na szybkie czyszczenie strzałem : mniejszy ładunek ok 40 grains ,tektura i na nią 2 x filc 10mm nasączony miękkim smarem i na to ciężki pocisk. Działa całkiem niezle.
-
bambus0134
- Bywalec
Spróbuj filc nasączyć emulgolem z wodą 50/50, bo smar nie zawsze jest w stanie nawilżyć nagar z prochu. Ewentualnie miękkiego smaru do pełna w dupkę pocisku.
-
wojtek23305
Ciekawi mnie jakby sprawdził się taki pocisk czyszczący w strzelbie np. maynardzie mała dawka prochu kartonik(bibułka papierosowa coś co nie pozwoli zwilżyć prochu ale roztopi po strzale smar by ten zmiękczyła nagar na niego a potem krążek smaru filc nasmarowany albo ten z emulgolem/wodą coś co zmiękczy smar a zarazem go przetrze . Miało by to za zadanie przetrzeć lufę np. po 25 strzalach na kolejne 25 mówię oczywiście z tymi strzałami teoretycznie.
-
bambus0134
- Bywalec
Ostatnio testowo strzelałem z Volunteera .451 coś z przepisu Brett-a Gibbons-a dla Whitwortha pocisk w owijce papierowej pod spód krążek smaru grubości 8mm
Mieszanka Wosku i łoju wołowego 6 do 4. Odpaliłem około 14 razy bez czyszczenia, ładowało się dość dobrze nagar nie stanowił problemu na tarczy też obiecująco. Pocisk coś na wzór jak poniżej 530gr i 70gr szwajacara 4

Mieszanka Wosku i łoju wołowego 6 do 4. Odpaliłem około 14 razy bez czyszczenia, ładowało się dość dobrze nagar nie stanowił problemu na tarczy też obiecująco. Pocisk coś na wzór jak poniżej 530gr i 70gr szwajacara 4