EKB a wpis w KRK o umorzonej sprawie
-
- Moja broń: Cattleman Thunderer
EKB a wpis w KRK o umorzonej sprawie
Witajcie,
Postanowiłem wyrobić EKB na broń czarnoprochowa, wysłałem kwity do KSP i po jakimś czasie dostałem telefon od bodajże dzielnicowego, że gdzieś tam figuruje i mam iść do KRK po zaświadczenie o niekaralności.
W KRK dostałem pismo z informacją o sprawie, w której brałem udział i środkach zapobiegawczych w postaci terapii uzależnień i terapii psychiatrycznej (które to realizuje).
Sytuacja dotyczy 2022 gdzie zostałem zatrzymany za jazdę pod wpływem alkoholu (siedziałem w zaparkowanym samochodzie i grzebałem w ustawieniach komputera faktycznie popijając alkohol). Przy okazji znaleziono w samochodzie 2 gramy substancji “żywica konopii”.
25.05.2024 sprawa została umorzona bez orzekania o karze. Zostałem tylko skierowany na terapie jak wcześniej napisałem, bo ponoć tak mówi prawo o przeciwdziałaniu narkomanii.
Moje pytanie brzmi: czy mam szansę dostać EKB na CP?
Postanowiłem wyrobić EKB na broń czarnoprochowa, wysłałem kwity do KSP i po jakimś czasie dostałem telefon od bodajże dzielnicowego, że gdzieś tam figuruje i mam iść do KRK po zaświadczenie o niekaralności.
W KRK dostałem pismo z informacją o sprawie, w której brałem udział i środkach zapobiegawczych w postaci terapii uzależnień i terapii psychiatrycznej (które to realizuje).
Sytuacja dotyczy 2022 gdzie zostałem zatrzymany za jazdę pod wpływem alkoholu (siedziałem w zaparkowanym samochodzie i grzebałem w ustawieniach komputera faktycznie popijając alkohol). Przy okazji znaleziono w samochodzie 2 gramy substancji “żywica konopii”.
25.05.2024 sprawa została umorzona bez orzekania o karze. Zostałem tylko skierowany na terapie jak wcześniej napisałem, bo ponoć tak mówi prawo o przeciwdziałaniu narkomanii.
Moje pytanie brzmi: czy mam szansę dostać EKB na CP?
-
- Stary bywalec
- Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock
Re: EKB a wpis w KRK o umorzonej sprawie
Tak. EKB to nie pozwolenie na posiadanie tylko "paszport" broni. Mówisz że chcesz wyjechać z posiadaną bronią na zawody do Czech i tyle. No i proszę mi pokazać gdzie w przepisach odnośnie EKB jest wymóg by wnioskujący miał przedstawiać zaświadczenie o niekaralności...
Póki co do ekb na cp nie wymaga sie badan ani niekaralnosci.
Ale jezeli milicjant sie uwezmie to moze naknocic tak, ze sąd zalaze posiadania jakiejkolwiek broni palnej( no ale to skrajny przypadek)
Ale jezeli milicjant sie uwezmie to moze naknocic tak, ze sąd zalaze posiadania jakiejkolwiek broni palnej( no ale to skrajny przypadek)
-
- Stary bywalec
Nigdzie nie chodź. Na telefon to on sobie może... EKB to nie pozwolenie i nie ma wymogu kontroli przez dzielnicowego. Policjant to urzędnik a z urzędnikiem "rozmawia się na piśmie". Jeśli odmówią Ci wydania EKB to muszą podać przyczynę. Konkretny przepis a nie "niespełnienie wymogów formalnych". Jeśli tak napiszą to żądasz przez nich wskazania KONKRETNEGO przepisu przez który odmawiają wydania Ci EKB.
-
No więc policjant, który do mnie dzwonił to ktoś z Mokotowa, gdzie mieszkam. Nie odbiera telefonów zatem chyba zgodnie z Twoją sugestią nie będę na niego naciskał 
Przed sekundą dostałem pismo z WPA KSP z informacją, ze sprawa nie zostanie załatwiona w terminie, ponieważ nie otrzymano odpowiedzi na zapytanie dot. Strony (mnie?) wystosowane do komisariatu Warszawa Targówek. Nowy termin załatwienia sprawy to 19 maja o ile nie zaistnieją niezależne okoliczności.
Nie wiem, o co chodzi z tym Targówkiem, nigdy tam nie mieszkałem i raczej nie bywam.
Jest podany kontakt do prowadzącego sprawę w WPA ale nie odbiorą. Dzwonić czy czekać? Już sam nie wiem

Przed sekundą dostałem pismo z WPA KSP z informacją, ze sprawa nie zostanie załatwiona w terminie, ponieważ nie otrzymano odpowiedzi na zapytanie dot. Strony (mnie?) wystosowane do komisariatu Warszawa Targówek. Nowy termin załatwienia sprawy to 19 maja o ile nie zaistnieją niezależne okoliczności.
Nie wiem, o co chodzi z tym Targówkiem, nigdy tam nie mieszkałem i raczej nie bywam.
Jest podany kontakt do prowadzącego sprawę w WPA ale nie odbiorą. Dzwonić czy czekać? Już sam nie wiem

-
- Stary bywalec
Co mówiłem? Z urzędem rozmawia się na piśmie.
-
Dzięki. Wysłałem pisemne ponaglenie do KGP za pośrednictwem KSP (tak mnie poinstruowali w piśmie) z uzasadnieniem, że wydanie EKB do CP nie wymaga postępowania administracyjnego oraz ma charakter materialno-techniczny.
Dam znać jak się sprawy potoczą.
-
Update: jak pisałem wyżej, wysłałem ponaglenie. Wczoraj dostałem kolejne pismo, identyczne jak pierwsze, że tym razem czekają na odpowiedź KPP w Piasecznie w mojej sprawie, a nowy termin załatwienia to 20.06.
Wkurzyłem się i napisałem do KGP skargę na opieszałość i biurokratyczne działanie WPA KSP.
Dam znać, co wyjdzie. Czuję, że „za karę” do mnie wpadną i przetrzepią mieszkanie.
Wkurzyłem się i napisałem do KGP skargę na opieszałość i biurokratyczne działanie WPA KSP.
Dam znać, co wyjdzie. Czuję, że „za karę” do mnie wpadną i przetrzepią mieszkanie.
Dal bym sobie spokoj. Ty nie kopiesz sie z koniem tylko ze stadem osłow.hubik pisze: śr 28.maja.2025 - 06:19 Update: jak pisałem wyżej, wysłałem ponaglenie. Wczoraj dostałem kolejne pismo, identyczne jak pierwsze, że tym razem czekają na odpowiedź KPP w Piasecznie w mojej sprawie, a nowy termin załatwienia to 20.06.
-
Dobrze powiedziane
Podjąłem ostatnią próbę, nie zamierzam dalej się kopać, zobaczymy co wyjdzie

Podjąłem ostatnią próbę, nie zamierzam dalej się kopać, zobaczymy co wyjdzie
- Ursus_c35
- Stary bywalec
- Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)
Ostatnio oglądałem Pana Jacka Hogę z Ad Army. Opowiadał że finansuje prawników osobie która ma taki problem i zgodzi się skorzystać z jego pomocy w tego typu walce bo miał kogoś kto mimo wszystko odpuścił a szkoda. Spróbuj do nich napisać 

-
Dzięki Ursus, przemyślę to, na razie zobaczę co panowie zrobią, już się niestety wystarczająco wyeksponowałem organom, zupełnie niepotrzebnie
- Ursus_c35
- Stary bywalec
- Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)
Nie Twoja to wina a urzędnicze wydumki to codzienność… Ja nigdy nie zapomne własnego szykanowania że jak nie skreśle podania i nie napisze mniej niż 6ciu sztuk w procedurze pozwolenia to mi go nie przyjmą i będą robić mi problemy począwszy od kwestionowaniem badań wydłużania procedur itp… Kwintesencja nieuczciwych praktyk organów represyjnych jedym słowem …
-
No i dziady wszczęli postępowanie administracyjne aby nie wydać mi EKB bo według nich jestem skazany prawomocnym wyrokiem i stanowię zagrożenie dla siebie i innych. Tylko nie sprawdzili, że postępowanie przeciwko mnie zostało umorzone rok temu. Ręce opadają.
pisałem-olaćhubik pisze: śr 25.cze.2025 - 19:49 No i dziady wszczęli postępowanie administracyjne aby nie wydać mi EKB bo według nich jestem skazany prawomocnym wyrokiem i stanowię zagrożenie dla siebie i innych. Tylko nie sprawdzili, że postępowanie przeciwko mnie zostało umorzone rok temu. Ręce opadają.