Maynard 1851 z Tarnowa
Re: Maynard 1851 z Tarnowa
Eksperyment ciekawy. Osobiście bym takiego karabinu nie kupił. Chyba jestem zbyt konserwatywny.....
- Ursus_c35
- Stary bywalec
- Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)
Wolno Ci. Tak jak mi go kupić z uwagi na to że bardzo mi się podoba oraz fakt że wyjdzie ich mało pewnie <500 albo i 100 jeśli coś na szybko odwalą nasze lewaki z wiejskiej...
Nie widzialem zadnego cp ktore by wprost idealnie zachowywalo powtarzalnosc predkosci. Cp nigdy nie bylo tal dokladne. Zeby zachowac a przynajmniej probowac taką predkosc trzeba by miec dokladnosc elaboracji pociskow scalonych i to na dobrym sprzecie. Kazde ulamki greina czy dziesiate czeaci mm w osadzeniu pocisku beda mialy wplyw.qmoter pisze: ↑pn 30.wrz.2024 - 14:49 +/- 10 oznacza że jeżeli średnia to 100 to min wynosi 90 a maks 110. Daje to w Sharpsie .45 na 100 m ok 6 cm wynikające z samych różnić w prędkości. Im dalej tym gorzej. Z ostatniego mierzenia miałem +/- 1,5 m/s i w dalszym ciągu uważam to za duży rozrzut.
Co do tego co było na zdjęciu ciekawi mnie jak uzyskać powtarzalną kompresję czarnego prochu w takiej łusce. A brak tego elementu będzie powodował dość dużą losowość uzyskiwanych wyników.
Co do karabinów myśliwskich to ja tylko z takich strzelam na 600 i 800 m.... I są bardzo celne. Z .223 można strzelić na 800 m i wszystkie 3-5 strzałów będzie mieściło się w pełnej dłoni.
Szczerze mowiac jako zaznajomionego z elaboracją na sprzecie za kilkaset zl nie osiagne takiej dokladnosci nawet w amunocji scalonei zeby 20sztuk idealnie sie zgrywalo. Na lepszym sprzecie owszem da sie.
Ideałów nie ma to prawda ale można do niej dążyć..... Matryce używam RCBS. Łuski odpuszczam po każdym strzale. Myte są w tumblerze oraz w myjce ultradźwiękowej. Luski formatuję po całości oraz delikatny kielich. Każdą naważkę ważę na wadze cyfrowej z podajnikiem automatycznym a potem doważam na wadze szalkowej. Wsypuję proch z wykorzystaniem drop tube. Mam matrycę do powtarzalnej kompresji prochu. Pociski ważę i sortuję co 1 grain. Używam proch z jednej partii. To pozwala na większą precyzję w elaboracji. Jak jest rozrzut taki jak podawał kolega to jak uwzględnisz błędy strzelca to na tarczy będzie jedna wielka sieczka....
- Ursus_c35
- Stary bywalec
https://www.youtube.com/watch?v=7xEEOSU1Kbw W linku chłop strzela z 308mki i 6.5 creedmoora. W obydwu ma rozrzut maxymalny ~ 10[m/s] ze scalonej amunicji ...
To ma kiepskie wyniki w elaboracji.... a tak na serio to on nie ma +/-10 m/s bo wynik jest w fps (stopa na sekundę). W obu przypadkach to jest ok +/- 5 m/s.
Z ostatniego strzelania w Skarżysku w pomiarze z radaru doplerowskiego mam średnią z 8 strzałów z kalibru .308 - 2743 FPS. Rozrzut wychodzi -1,15 + 1,55 m/s.
Z ostatniego strzelania w Skarżysku w pomiarze z radaru doplerowskiego mam średnią z 8 strzałów z kalibru .308 - 2743 FPS. Rozrzut wychodzi -1,15 + 1,55 m/s.
- Ursus_c35
- Stary bywalec
nie no zaraz ... największa różnica w prędkościach to dla .308 (2666-2635)=31[fps]=9.448[m/s] zaś dla 6.5 c mamy (2801-2766)=35[fps]=10.668[m/s]
Pewnie poszło o moje nieprecyzyjne posiłkowanie się statystycznym rozrzutem w odniesieniu do średniej. Miałem na myśli największe różnice w pomierzonej prędkości... i to samo dotyczyło Maynarda ...
Pewnie poszło o moje nieprecyzyjne posiłkowanie się statystycznym rozrzutem w odniesieniu do średniej. Miałem na myśli największe różnice w pomierzonej prędkości... i to samo dotyczyło Maynarda ...
A widzisz. To sie nie zrozumieliśmy. +/- oznacza wartość od średniej min i max. A to co podajesz to rozstęp.... Tutaj precyzja jest wymagana.
- Ursus_c35
- Stary bywalec
no tak stąd to nieporozumienie...
Teraz czytam artykuł gościa co strzela z semi auto. Broń ta powinna dawać większe rozrzuty niż karabiny powtarzalne. On ma rozrzuty w dobrej elaboracji w okolicach 5 m/s a SD wynosi 2. W karabinach powtarzalnych powinno być znacznie lepiej.
-
- Moja broń: brak
Mam pytanie do osób które mają Maynard z gładką lufą o celność pocisku czy śrut w tarczy ma duży rozrzut ?
Odnośnie łusek to jeżeli ktoś ma tokarkę i dużo czasu to można takie łuski wytoczyć samemu.
I czy ktoś może ma w okolicy województwa lubelskiego taki karabin z gładką lufą i dałby obejrzeć?
Odnośnie łusek to jeżeli ktoś ma tokarkę i dużo czasu to można takie łuski wytoczyć samemu.
I czy ktoś może ma w okolicy województwa lubelskiego taki karabin z gładką lufą i dałby obejrzeć?
- Ursus_c35
- Stary bywalec
Ja mam niestety tylko kulowe lufy. Bywam w Lubelskiem ale niestety gładkiej pokazać nie mogę Napewno autor posta ma gładką ale pomieszkuje w Małopolskiem
-
Witam wszystkich kolegów to jest mój dziewiczy post, więc jak palne coś głupiego to proszę o wyrozumiałość.
Nigdy nie miałem do czynienia z bronią CP.
Do rzeczy...
Mam zamiar kupić w/w karabin w kalibrze 30-06 lub innym który będzie celny na 300m (bo taką dysponujemy na strzelnicy niedaleko mnie) w pozycji leżącej.
1. Ze względu że swojego czasu często uczestniczyłem w zawodach strzeleckich, ...może kiedyś wystartuje w kategorii CP, dlatego tak zastanawiam się...
...Czy ta broń jest celna na dystansie 300m, jeśli tak to jaki kaliber byłby najlepszy np. 30-06, 7x65R? (może inny)
2. Jest tu ktoś z południa wielkopolski kto posiada tą broń. Chciałbym obejrzeć, dotknąć, sprawdzić osobiście jakość wykonania. Wysłuchać użytkownika o jego wadach ale także o jego zaletach. Przejść się na strzelnicę i zobaczyć jak to działa.
Na początek może tyle informacji byłoby dla mnie zadowalające.
Z góry dziękuje za odpowiedz:)
Nigdy nie miałem do czynienia z bronią CP.
Do rzeczy...
Mam zamiar kupić w/w karabin w kalibrze 30-06 lub innym który będzie celny na 300m (bo taką dysponujemy na strzelnicy niedaleko mnie) w pozycji leżącej.
1. Ze względu że swojego czasu często uczestniczyłem w zawodach strzeleckich, ...może kiedyś wystartuje w kategorii CP, dlatego tak zastanawiam się...
...Czy ta broń jest celna na dystansie 300m, jeśli tak to jaki kaliber byłby najlepszy np. 30-06, 7x65R? (może inny)
2. Jest tu ktoś z południa wielkopolski kto posiada tą broń. Chciałbym obejrzeć, dotknąć, sprawdzić osobiście jakość wykonania. Wysłuchać użytkownika o jego wadach ale także o jego zaletach. Przejść się na strzelnicę i zobaczyć jak to działa.
Na początek może tyle informacji byłoby dla mnie zadowalające.
Z góry dziękuje za odpowiedz:)
- Ursus_c35
- Stary bywalec
Witaj Kolego. Co do kalibrów to 30stka to właśnie przerobione 7x65R na pocisk 308ki co daje obraz czegoś w stylu 30-06 ale z kryzą. Kalibrów ten karabin ma kilka. Czy nadaje się na 300m ?? Nie mam bladego pojęcia. Ja jestem zadowolony ze strzelania na 100 i na więcej nie próbowałem nawet z nowoczesną bronią po prostu jestem totalnie zielony. Są zapewne sprawdzone karabiny na dłuższe dystanse takie jak wszelakiej maści Sharpsy. O takowym powiem że przynajmniej wiem że sobie radzą na tym dystansie co do Maynarda to świeży wyrób i mało kto go ma a kto ma to puki co strzela od święta najwyżej na 50-100m. Nie znam testów na więcej (co nie znaczy że ich nie ma a karabin sobie nieradzi). Producent kiedyś opowiadał mi o kimś kto miał ten karabin sprawdzać na 300 ale wyników tej próby nie znam więc pewnie najlepiej było by go zapytać osobiście . Ja niestety pomieszkuję w Małopolskiem stąd raczej mamy do siebie daleko.. Od strony użytkownika mogę Ci powiedzieć tylko tyle że jest to mój ulubiony karabin i do rekreacyjnego strzelania spisuje mi się znakomicie. Zero problemów z niewypałami zabrudzeniami mozolnymi czyszczeniami itp... Niby CP ale maximum funu minimum problemów.
-
- Bywalec
Zapraszamy do Jaworzna 26 października, będą zawody na Ekspercie , przywiozę dwa Maynardy, wojskowy i cywilny, 50 i 36, ten drugi z diopterem, to oczywiście oryginały z których będę strzelał na zawodach. Dzień później zapraszamy do Żor, Memoriał W. Kossowskiego, zawody czarnoprochowe połączone z pokazem broni czarnoprochowej oryginalnej. Będzie co oglądać, głównie karabiny odtylcowe, pokażemy co ciekawsze konstrukcje.