Spust działa przy każdej pozycji kurka w Uberti Colt

Przeróbki broni CP, naprawy oraz ciekawe akcesoria CP.
Awatar użytkownika
thomson159
Moja broń: Colt Navy .36

Re: Spust działa przy każdej pozycji kurka w Uberti Colt

Post autor: thomson159 »

Dobrze wiedzieć :)
Awatar użytkownika
thomson159

Panowie. Miałem dodatkowy problem, który zauważyłem w mojej broni. Gdy była odłączona lufa i wyjęty bęben, nie dało się odciągnąć kurka dalej do tyłu. Postanowiłem rozkręcić i wyczyścić wnętrze broni, co okazało się słuszną decyzją, ponieważ w środku znalazłem sporo zbitych kapiszonów. Po ich usunięciu problem z kurkiem został rozwiązany, jednak nadal występuje wspomniany wcześniej problem, z tym że jak dokręcę do końca śrubę, to nie ma blokady spustu. Sprawdziłem wszystkie części i na pierwszy rzut oka nie widzę żadnych uszkodzeń. Ząbki są co prawda porysowane, ale to raczej efekt normalnej pracy mechanizmu. Mam wrażenie, że po dokręceniu śruby jakiś element jest lekko przesunięty i ząbki mijają się o jakieś małe milimetry. Nie za bardzo widać z zewnątrz pracę mechanizmu z błędem. Zastanawiam się nad nowym spustem i być może śrubami. Kurek też by wypadało wymienić jednak to już nieco większy wydatek. Więc nie udało mi się ustalić przyczyny. Może rama się jakoś dogina czy coś xd Dziwne zjawisko szczególnie że śrubę wystarczy poluzować dosłownie o milimetr żeby działało idealnie.
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Tarnowa :)

Post autor: Ursus_c35 »

Spróbuj posmarować tą śrubę w miejscu współpracy z blokadą
Awatar użytkownika
thomson159

A orientuje się ktoś może czy jakieś części ze środka jak kurek, blokady itp pasują z Pietty do Uberti?
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Tarnowa :)

Post autor: Ursus_c35 »

Raczej nie pasują :( Nowa Pietta ma wszystko większe od nowego uberti …
Czarnowidz
Stary bywalec
Moja broń: Remington NMA1858 uberti TI, Kentucky flintlock

Post autor: Czarnowidz »

Możliwe że gdzieś jest zadzior. Zrobił bym małe fazki na otworach w blokadzie bębenka oraz wypolerował delikatnie śrubę(oś blokady) oraz wnętrze otworu w blokadzie bębenka papierem ściernym 200 i 500.

Warto by się też przyjrzeć okolicom otworu w który wchodzi ta śruba oraz okienka przez którą wysuwa się blokada a także samej blokadzie czy nie ma tam jakichś zadziorków.

Może też się zdarzyć że śruba(oś) blokady jest wygięta.

Trudno tak prognozować na odległość... Musisz sam przejrzeć te elementy.
Robert007
Moja broń: Remington 1858

Post autor: Robert007 »

Jak znalazleś w mechanizmach dużo resztek kapiszonów to ten rewolwer jest do niczego. Albo po prostu do naprawienia. Jak znajdziesz już przyczynę problemów z blokadą. to wypoleruj czoło kurka z wszelkich ostrych krawędzi i wzmocnij sprężynę główną. Można dodać jakis listek ze szczelinomierza. Nie mogą wpadać blaszki i resztki z kapiszona do mechanizmu .
ODPOWIEDZ