Zgodność repliki z oryginałem.

Tematy prawne oraz bezpieczeństwa CP
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec
Moja broń: RUGER OLD ARMY & MAYNARD z Niedomic :)

Re: Zgodność repliki z oryginałem.

Post autor: Ursus_c35 »

Cattleman uberti przy strzelaniu z maxymalnych dawek może sklepywać zęby bębna o szkielet. Można temu zaradzić wlutowując blaszkę do szkieletu przez co bęben będzie się opierał o nią i oszczędzi zęby. Można też zakładać wkłady lub tulejki na kapiszony o tak dobranych wymiarach by odrzut przenosic też przez częsci poza zębami itp
Awatar użytkownika
szczupi26
Bywalec
Moja broń: Kilka sztuk

Post autor: szczupi26 »

L/N 26 pisze: czw 18.lip.2024 - 10:28 Czy inox faktycznie jest pod pewnymi względami lepszy od oksydy
Ps. Tak weryfikacja to ważna rzecz😂
Można pokusić się jeszcze jeszcze o zdjęcie oksydy i zrobienie sobie rewolweru w wersji "old steel" oczywiście likwidacja warstwy ochronnej wymaga na użytkowniku znacznie większą dbałość o sprzęt (czyszczenie i konserwacja) ale dobrze poprowadzony egzemplarz robi wrażenie.
Weryfikacja, ważna rzecz, chwali się poszukiwanie informacji i weryfikowanie/zestawianie ich z różnymi źródłami a nie czekanie na gotową odpowiedź skrojoną pod użytkownika :piwo:
L/N 26
Moja broń: brak

Post autor: L/N 26 »

Czy ktoś miał może styczność z Remingtonami produkcji od Saguaro? Warto dopłacać?
Awatar użytkownika
szczupi26
Bywalec

Mam, strzelam, ogólnie zakupu żałuję. Wykonanie jak już gdzieś wspomniałem zbliżone do Uberti, nie ma startu do matowego Patterna (samo "czucie" rewolweru w rękach), korona lufy również mniejsza niż u wcześniej wymienionego. Uchwyt większy od Pedersoli i Pietty, dłoń wygodnie leży, mechanizm spustowy lekki, typowo tarczowy, praktycznie taki jak u Pedersoliego, przyrządy celownicze (szczególnie muszka, jaskółczy ogon) grube i dobrze widoczne, kominki na bębnie nie berylowe a z nierdzewki.
Gdybym miał drugi raz kupić (w cenie w której go zakupiłem czyli ponad 4k zł) dołożyłbym do Patterna (a najchętniej Customa)
Awatar użytkownika
RadekP
Bywalec
Moja broń: CP / PCP

Post autor: RadekP »

szczupi26 pisze: czw 18.lip.2024 - 16:39 Mam, strzelam, ogólnie zakupu żałuję. Wykonanie jak już gdzieś wspomniałem zbliżone do Uberti, nie ma startu do matowego Patterna (samo "czucie" rewolweru w rękach), korona lufy również mniejsza niż u wcześniej wymienionego. Uchwyt większy od Pedersoli i Pietty, dłoń wygodnie leży, mechanizm spustowy lekki, typowo tarczowy, praktycznie taki jak u Pedersoliego, przyrządy celownicze (szczególnie muszka, jaskółczy ogon) grube i dobrze widoczne, kominki na bębnie nie berylowe a z nierdzewki.
Gdybym miał drugi raz kupić (w cenie w której go zakupiłem czyli ponad 4k zł) dołożyłbym do Patterna (a najchętniej Customa)
Mądrego dobrze posłuchać :)
Miałem od Saguaro i oddałem. Wziąłem znowu Patterna i Customa. Jutro będą, założyłem temat.
Miałem wersję Desperado. Rękojeści krzywo wycięte. Oksyda była z plamami a na kurku zadzior który wadził o ramę i nie dociskał cała powierzchnią kapiszona.
Załączniki
IMG_2623.jpeg
IMG_2623.jpeg (32.54 KiB) Przejrzano 4798 razy
IMG_2624.jpeg
IMG_2624.jpeg (31.11 KiB) Przejrzano 4798 razy
Awatar użytkownika
szczupi26
Bywalec

Sama oksyda znacznie gorszej jakości względem "wyższych' modeli, po ok 10 wizytach na strzelnicy, wystrzelonych ok 600 pociskach częściowo starta na osi bębna, pojawiły się na niej również charakterystyczne pierścieniowe ciśnieniowe wżery przy czole bębna. Ogólnie stal po taniości takiej samej jak wszystkie inne budżetówki.
L/N 26

Co do cattlemanow jeszcze, pytam ponieważ nie ukrywam, że jest to rewolwer najbardziej wpadający w mój gust - czy podczas strzelania ,, normalnymi " naważkami problem ścierania się występuje ? Oraz czy wymiana bębna mimo iż nie jest to najtańsza rzecz na świecie spowoduje że broń działa jak nowa po zużyciu się poprzedniego? Czy może jest ktoś kto posiada niedawno zakupiony rewolwer, w którym problem wgl nie występuje? Pozdrawiam.
Irek M
Stary bywalec
Moja broń: za dużo sztuk

Post autor: Irek M »

Zanim wystąpi problem to Ty będziesz już dawno miał następny rewolwer lub inną broń.
L/N 26

Niekoniecznie , jestem raczej typem który woli kupować jedną rzecz spełniającą maksymalnie oczekiwania.
Irek M
Stary bywalec
Moja broń: za dużo sztuk

Post autor: Irek M »

Im więcej piszesz tym bardziej przekonujesz, że jesteś raczej typem gawędziarza niż praktyka.
L/N 26

Mogę być ;) Decyzja padła na remingtona 1858 natomiast nie umiem zdecydować czy w inoxie czy może dopłacić do wersji 6 calowej od Saguaro. Również wybór czy Pietta czy Uberti nie jest wcale aż tak oczywisty jak się okazuje.
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec

Inox najlepiej wygląda i tyle. Czyścić musisz tak samo. Co do uberti i pietty. Uberti inne i głębsze gwinty lufy oraz bardziej aksamitna praca mechanizmow po wypakowaniu z pudełka ale za to miekka stal i mniejsze gabaryt wszystkich detali co zwykle jest bardziej podobne do oryginałów. Nowa pietta to płytszy gwint luf i inny skok ale za to dużo lepsza stal oraz przewymiarowane gabaryty w detalach dorównujące pogrubionemu trendowi FWB. Mechanizmy zazwyczaj wymagają polerki ale potem cykają jak zegarki. Szczelinki ( tylko dla koneserów wąskości) nie rzadko 5 setek… Sam posiadam takie egzemplarz. Niektórzy narzekali na klejony zaczep pobojczyka. Ja nie miałem z nim problemów miałem za to problem by się go pozbyć :DGeneralnie decyzja należy do Ciebie i raczej z obydwu opcji będziesz zadowolony. Rewolwery Saguaro to w swym zamyśle hybrydy. Szkielety i bębny mają pietty ale lufy już znacznie droższe. Czy warto ? Nie wiem nie posiadałem ale wszystko ma swoją cenę i nie wykluczone że dopłacić warto ;) Powodzenia :)
L/N 26

Właśnie - czy prawdą jest, że w rewolwerach Pietty zazwyczaj występuje węższa szczelina? Z tego co się dowidziałem powinno to wpływać korzystniej na energię kinetyczną pocisku.
Awatar użytkownika
Ursus_c35
Stary bywalec

Nowa pietta jest lepiej spasowana to fakt co do szczeliny jednak to moim zdaniem wpływ jej jest marginalny…
Awatar użytkownika
scraab
Stary bywalec
Moja broń: Derringer chrom

Post autor: scraab »

Bron ma dzialac tak jak epokowa, przypominac ją, byc rozdzielnego ladowania i nie byc tworzona z innych niz dostepne w epoce materialow. Tyle w kwestii ustawy
ODPOWIEDZ