Ech Andy Przyjacielu Drogi też z tym walczyłem...
Widzę że to przypadłość wyrobów firmy Pedersoli - zwężone komory prochowe... Ech.

Mam to w pistolecie Kentucky Flintlock Pistol od tej firmy. U mnie są dwie średnice do wyczyszczenia: .45" (11,43mm) - kaliber lufy i 5,5mm - średnica owej nieszczęsnej komory prochowej. Czyszcząc lufę np. jagiem wyczyścimy tylko przewód lufy, jag do owej komory prochowej nie zmięści się. To oznacza że by ją wyczyścić konieczna jest dodatkowa "operacja".
Ja na początku robiłem to tak że najpierw czyściłem przewód lufy jagiem z szmatką nasączoną solwentem a potem wlewałem do lufy porcję solwentu w takiej ilości że zakrywał całą komorę prochową a potem wsuwałem w nią wycior z szczotką do czyszczenia luf kbks-u. kbks ma kaliber 5,6mm (np. 22LR) i szczotka do tego kalibru pasuje do komory 5,5mm. Po wsunięciu obracałem dookoła wyciorem z szczotką. Potem brudny solwent wylewałem z lufy. Kolejna porcja czystego solentu i znowu wycior z szczotką. Tak trzy razy. Potem suszenie lufy jagiem z suchą szmatką a komory prochowej mopik do kal. .22". Na koniec dla konserwacji szmatka zwilżona olejem na jagu a komorę prochową szotką pokrytą olejem. Niestety wymaga to użycia sztywnego (nie obrotowego) wyciora i dwóch lub trzech końcówek do kalibru .22"
Póżniej przerobiłem końcówkę do przecieraków filcowych tak by dało się na nią nawinąć pakuły i czyściłem komorę prochową zwilrzonymi solwentem pakułami lub watą.
Teraz zrobiłem sobie sam nowy wycior i końcówkę w której głowicę wkręca się mniejszą końcówkę i za jednym razem czyszczę i przewód lufy i ową zwężoną komorę. Wszystko opisałem w tym temacie:
viewtopic.php?t=1477&start=60
Możesz zacząć czytać od 5-tej strony.
U ciebie jest jeszcze trudniej bo do wyczyszczenia masz trzy średnice: przewód lufy (średnicy równej kalibrowi broni) i komorę prochową która ma aż dwa zwężenia (ech, widzę że Pedersoli lubi utrudniać życie użytkownikom swojej broni

). Na początek zmierz średnice tych zwężeń i ich długość. Potem albo szczotki albo pakuły. No chyba że któryś z Kolegów zaproponuje jeszcze coś lepszego.
Pozdrawiam.