Jeśli chcemy odlewać śrut bezpośrednio z patelki do melasy, pojemnik z melasą musi się obracać jest to najlepsza metoda ponieważ śruciny się nie sklejają bo upadają za każdym razem w innym miejscu, nie tworzą się też koraliki przy szybkim kapaniu ołowiu. Ja wykorzystałem do tego stary nieużywany mikser, ale sprawny
Pierwsze prymitywne próby robiłem stawiając pojemnik z melasą na łożysku oporowym kręcąc ręcznie.
W moim pojemniku od miksera wysokość melasy to 12 cm wystarczy by odlać 2-3 kg śrutu na dnie pojemnika oczywiście sitko metalowe aby łatwo odcedzić melasę od śrucin.
Temperatura melasy do której będzie wpadał śrut to 50 - 60 stopni.
Wysokość kopania czyli szczelina między dyszą a melasą powinna być uzależniona od średnicy dyszy.
Taka sama powinna być też szczelina pomiędzy dyszą a rampą czyli upadkiem śrutu na rampę wykorzystując inny sposób odlewania.
Podałem to we wcześniejszych postach wstawiając zdjęcie z tabelką.
Tabelka była wstawiona kilka lat temu ale parametry są nadal aktualne.
Ogólną zasadę obrałem taką że jeśli mam otwór dyszy 1 mm to wysokość kopania bezpośrednio do melasy, lub na rampę wynosi 1 cm. Jeśli dysza będzie miała 1,5 mm to wysokość kapania 1,5cm.( Przy jednym centymetrze też śruciny wyglądają bardzo ładne przy dwóch centymetrach zaczynają się nieco przepłaszczać.
Czyli średnica dyszy razy 10. (Od tego wzoru warto zacząć)