Pedersoli Kodiak Express .58

Zapraszamy do umieszczania zdjęć oraz filmów z bronią CP w roli głównej. Generalnie można się pochwalić kto co ma.
ODPOWIEDZ
Magua
Stary bywalec
Moja broń:

Re: Pedersoli Kodiak Express .58

Post autor: Magua »

Myślisz,że po co ten cały wysiłek z kupowaniem prochu zamiast użyć poprostu vesuvit?
Bo mi chodzi nie tylko o zabawę ale o to by wykorzystać pełen potencjał karabinu a tak się stanie tylko przy odpowiedniej granulacji.
Potencjał tego karabinu lezy w dużym kalibrze i dwóch lufach, a nie w super celnosci. Ale tasuj sie dalej.
Andy88
Bywalec
Moja broń: Remington 1858 Uberti

Post autor: Andy88 »

mar_kow pisze: pt 01.wrz.2023 - 22:15
Andy88 pisze: pt 01.wrz.2023 - 20:20 Słucham kolegów tylko ,że @zbiho poradził mi 1,5f a @scraab poradził mi 2f i wiesz nie jestem wstanie stwierdzić ,który z nich ma rację :-x bo się nie znam!!!
Andy, no nie wiem - czy się z Ciebie naśmiewać, czy żałować... Gdybyś miał konkretny karabin w dużym kalibrze to wiadomo że grubszy proch wskazany. Ale w przypadku kodiaka - nie ma to znaczenia - nie stwierdzisz różnicy na tarczy...
Chłopie - strzelaj z najtańszego - w ogóle strzelaj...
Dobra już dobra jak tylko przyślą ekb to kupię tego szwajcara 2f i spokój.
Irek M
Stary bywalec
Moja broń: za dużo sztuk

Post autor: Irek M »

Andy, nikt nie chce nabijać się z Ciebie czy obrażać ale to Ty sam prowokujesz do takich wpisów. Przykład; ..." No i właśnie tym się od siebie różnimy.
Myślisz, że po co ten cały wysiłek z kupowaniem prochu zamiast użyć poprostu vesuvit?
Bo mi chodzi nie tylko o zabawę ale o to by wykorzystać pełen potencjał karabinu a tak się stanie tylko przy odpowiedniej granulacji. Bo tylko wtedy proch będzie się spalał przez cały czas dopóki pocisk nie wyleci z lufy. Wysłałem zapytanie o złoty stok 1,5f może będą mieli w ciągu tygodnie czy dwóch.

Nie masz pojęcia najmniejszego ale dyskutujesz i zaprzeczasz lub przekonujesz do racji swoich, których w ogóle nie masz.
Chcesz w pełni wykorzystać swoją nową zabawkę to idź i strzelaj z tego co masz. O ile pamiętam to ty nawet z zaawansowanego Sharps'a nie wykorzystałeś nawet 1/10 jego potencjału. Proch, jak napisano nie odczułbyś jakiejkolwiek różnicy między VLC, a Szwajcarem. Ci, którzy strzelali jednym i drugim nie dla zabawy pewnie - na 100% odczuliby ale nie Ty ani nie ja. Ja z kalibru 70 strzelam najtańszym czeskim i jest ekstra.
Ale Ty zamiast odpowiedzieć kiedy pierwsze strzelanie to chwalisz się, że kupiłeś tani wycior... Tylko po co Ci on skoro nie strzelasz. Narzekasz na brak kasy - to nie jest wstyd, z tego samego powodu strzelam czeskim z Saquaro - ale jednocześnie chcesz wydać 700zł na proszek zamiast prawie 400zł bo sobie coś ubzdurałeś. Nie masz w tej chwili to umów się z kimkolwiek z okolicy na strzelnicy, z pewnością użyczy, a Ty oddasz gdy już zakupisz. Wtedy gdy będziesz miał doświadczenie ze strzelaniem z takiego i innego możesz myśleć o zamianie.
Andy88
Bywalec

Lubię czasami powiedzieć co uważam na dany temat mimo , że mogę się mylić ale i tak napiszę posta a potem zastanawiam się czy powiedziałem dobrze i czy znów mi ktoś zwróci ktoś uwagę.

Natomiast odnośnie vesuvitu to mnie zaciekawiłeś i dałeś mi pomysł na test. Kupię jakiś proch 2f i porównam siłę wystrzału do vesuvitu ale nie mam chronografu więc na drewnianych deskach przetestuję ile przebije. Jednak na razie muszę czekać na wypłatę bo mam trochę później niż inni.
Awatar użytkownika
f@za
Moja broń: wiatrem pędzone

Post autor: f@za »

Gruba książka będzie bardziej miarodajna.
Irek M
Stary bywalec

Andy88 pisze: sob 02.wrz.2023 - 18:06 Lubię czasami powiedzieć co uważam na dany temat mimo , że mogę się mylić ale i tak napiszę posta a potem zastanawiam się czy powiedziałem dobrze i czy znów mi ktoś zwróci ktoś uwagę.

Natomiast odnośnie vesuvitu to mnie zaciekawiłeś i dałeś mi pomysł na test. Kupię jakiś proch 2f i porównam siłę wystrzału do vesuvitu ale nie mam chronografu więc na drewnianych deskach przetestuję ile przebije. Jednak na razie muszę czekać na wypłatę bo mam trochę później niż inni.
Niczego nie zrozumiałeś z mego wpisu. Problem w tym, że Ty nie masz racji bo nie masz doświadczenia i praktyki!!! Można dyskutować i bronić swego zdania w temacie, który się zna z praktyki lub doświadczenia. A Ty klepiesz w klawiaturę wymyślając kolejne pierdoły.
Andy88
Bywalec

Witam już kupiłem czarny proch i chciałem tak jak @Irek M mówił kupić coś tańszego ale zanim dostałem wypłatę to wszystkie złote stoki 2f już zostały wykupione(niedużo po otrzymaniu dostawy). Więc ze względu na wysoką popularność czarnego prochu są braki, co zmusiło mnie do kupienia jedynego dostępnego prochu w mojej okolicy(bo dalej to koszty dojazdu były by za wysokie) czyli tego drogiego szwajcar 2f.Przesyłem fotkę.
Załączniki
szwajcar_i_prochownica.jpg
Irek M
Stary bywalec

Andy, Ty jesteś nie reformowalny - prawie po 2 tyg. od swego ostatniego wpisu pokazujesz nam jak wygląda butelka prochu. Pokaż wyniki tej snajperki na tarczy nawet jeśli źle poszło!!!!!!!!!
Andy88
Bywalec

Irek M pisze: śr 13.wrz.2023 - 17:51 Andy, Ty jesteś nie reformowalny - prawie po 2 tyg. od swego ostatniego wpisu pokazujesz nam jak wygląda butelka prochu. Pokaż wyniki tej snajperki na tarczy nawet jeśli źle poszło!!!!!!!!!
No właśnie dopiero dzisiaj kupiłem proch a mam jeszcze parę rzeczy do zrobienia ale następny post będzie już o wynikach na tarczy. Przygotowania do strzelenia z karabinu po raz pierwszy jeszcze trwają bo muszę zrobić jakiś prowizoryczny pas do noszenia karabinu bo nie starczyło kasy.
Andy88
Bywalec

Dobra wiec w końcu byłem na strzelnicy z kodiakiem i powiem ,że fajnie się nim strzela jest całkiem celny ale dzisiaj tylko próbnie na 20 m. Bo niestety nie odtłuściłem kodiaka i mi się kanał zapałowy zapychał więc oddałem tylko jakieś 5 strzałów i zaledwie jeden filmik nakręciłem no ale przesyłam link do filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=DbCxwFvgQ6M
Nie zrobiłem tez testów prochów vesuvit ,złoty stok i szwajcar ale następnym razem to zrobię bo jeszcze w tym miesiącu planuje się ponownie wybrać
na strzelnicę.
Awatar użytkownika
mar_kow
Stary bywalec
Moja broń: skuteczna

Post autor: mar_kow »

Andy88 pisze: ndz 01.paź.2023 - 19:41 Dobra wiec w końcu byłem na strzelnicy z kodiakiem i powiem ,że fajnie się nim strzela jest całkiem celny ale dzisiaj tylko próbnie na 20 m. Bo niestety nie odtłuściłem kodiaka i mi się kanał zapałowy zapychał więc oddałem tylko jakieś 5 strzałów[...]
Andy - chyba żartujesz - na 20m nie można mówić o jakiejś celności z broni długiej. Jakieś min to 50m. Jak dobrze ustawisz przyrządy celownicze i się wstrzelasz to będziesz trafiał. Przy 100m już nie będzie tak dobrze...
Irek M
Stary bywalec

Marek (?) przecież Andy wyjaśnił dlaczego tylko na 20m - nie odtłuścił kodiaka...
Andy88
Bywalec

Irek M pisze: ndz 01.paź.2023 - 23:16 Marek (?) przecież Andy wyjaśnił dlaczego tylko na 20m - nie odtłuścił kodiaka...
Ty sobie żartujesz a tu mi już przy pierwszej próbie
Jedna z luf nie chciała wypalić dlatego musiałem trochę ograniczyć dystans by móc coś trafić tym bardziej,że to był pierwszy raz jak strzelałem z Kodiaka.
Wszyscy narzekają na wagę tych kodiaków a gość na strzelnicy pokazał mi ,że to zaleta bo nie trzeba tak mocno przytrzymywać lufy podczas wystrzału, wystarczy położyć na dłoni i ciężar broni rekompensuje odrzut.
Irek M
Stary bywalec

Oczywiście, że to zaleta ciężkiej broni. Podejdź na 5m wtedy wyniki będą jeszcze lepsze.
Andy, Ty nie rozumiesz tych głupot, które wypisujesz. Musiałeś podejść bliżej bo kanał zasmarowany. Czyli na bliską odległość strzelał ale na dalszą już nie bo nie oczyściłeś...
Awatar użytkownika
f@za
Moja broń: wiatrem pędzone

Post autor: f@za »

Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem... Ale z tym Kodiakiem ubaw przedni :D
ODPOWIEDZ