Zakup strzelby czarnoprochowej i podstawowe informacje.

Broń długa taka jak karabiny i strzelby.
Awatar użytkownika
mar_kow
Stary bywalec
Moja broń: skuteczna

Re: Zakup strzelby czarnoprochowej i podstawowe informacje.

Post autor: mar_kow »

Przy maksymalnej zalecanej dawce prochu do 12GA czyli 72 grein (4,67 grama) zalecane jest 32 gramy śrutu. Można stosować miarkę objętościową do kupienia w sklepach. Wtedy mamy maksymalne 1i1/4 oz czyli 32,3 grama.
Generalnie lepiej nie przekraczać 40 gram.
Przy nabojach scalonych stosowany jest śrut o wadze od 21 do 38 gram (jest to odpowiednik ładunku magnum przy naboju scalonym).
Ja dodatkowo na śrut daję "ciasteczko" smaru - czystsza lufa i śrut podczas strzału się nie deformuje.
scraab
Moja broń: Derringer chrom

Post autor: scraab »

Ile prochu tyle śrutu
Awatar użytkownika
szczupi26
Bywalec
Moja broń: Uberti Remington 1858

Post autor: szczupi26 »

@mar_kow na lufie mam wygrawerowane 89 grain blackpowder only i 1 1/4 oz (zakładam że ołowiu)
Czyżby Slug 12 od Pedersoliego miał mocniejsze "rurki" ?
Awatar użytkownika
mar_kow
Stary bywalec
Moja broń: skuteczna

Post autor: mar_kow »

szczupi26 pisze: ndz 21.maja.2023 - 13:40 @mar_kow na lufie mam wygrawerowane 89 grain blackpowder only i 1 1/4 oz (zakładam że ołowiu)
Czyżby Slug 12 od Pedersoliego miał mocniejsze "rurki" ?
72 greiny są zalecane do wersji "side by side", nie sprawdzałem na swoim slugu ile ma wybite - ale te 89 będzie dotyczyło prochu a 1 i 1/4 oz śrutu. Slugi jako proste "rurki" nie mają przewężenia lufy a więc nie ma ryzyka rozdęcia lufy przy wyższej naważce prochu.
Przy strzelaniu na odległościach 30-50m nie ma sensu sypać dużo prochu, te 72 greiny w zupełności wystarczy. Stosując korkową przybitkę która przy strzale ma właściwości kompresowania się, na to pocisk/śrut + obowiązkowo kartonowa zatyczka = satysfakcjonujący efekt strzału. Biorę zawsze te grube 20 mm i tnę na pół - masz 200 podwójnych strzałów :).
Awatar użytkownika
szczupi26
Bywalec

te 72 greiny w zupełności wystarczy. Stosując korkową przybitkę która przy strzale ma właściwości kompresowania się, na to pocisk/śrut + obowiązkowo kartonowa zatyczka = satysfakcjonujący efekt strzału. Biorę zawsze te grube 20 mm i tnę na pół - masz 200 podwójnych strzałów :).
Na razie strzelałem z 60 gr i już przy tej naważce kopie jak koń :D
Odnośnie ładowania i grubych korkowych przybitek, zastosowałem się do Twojej rady i potwierdzam, wszystko lata elegancko :piwo:
amigo
Stary bywalec
Moja broń: za dużo się tego uzbierało : )

Post autor: amigo »

Z tym kopaniem w dubeltówkach Pedersoli jest pewien problem - kopie nie tyle do tyłu co tłucze nieprzyjemnie po kości policzkowej i niestety nakładka na kolbę nie za wiele pomaga. Co ciekawe to zjawisko nie występuje w hiszpańskich dubeltówkach Dikara. Może pedersolka jest za lekka lub ma niwłasciwy kształt osady ?
Awatar użytkownika
szczupi26
Bywalec

Ja akurat wyżej opisanego problemu nie stwerdziłem, policzek bez najmniejszego otarcia czy siniaka, natomiast ramię wyglądało na mocno "przesoloną zupę" :D
scraab
Moja broń: Derringer chrom

Post autor: scraab »

Kopie bo lekka. Ja strzelalem z 90grein loftki i fajnie kopalo
amigo
Stary bywalec
Moja broń: za dużo się tego uzbierało : )

Post autor: amigo »

Z tym tłuczeniem kości policzkowej to miałem w standardowej dubeltówce Pedersoli , krótsza wersja slug tak nie robi.
ODPOWIEDZ