Też fajna sprawa. To nie jest u góry na liście ale chyba kiedyś coś takiego też zrobię.
Najpierw chce zrobić parę deseczek do szybkiego lądowania.
Coś takiego:
"Historyczne" szczypce do odlewania kul.
- Chłopiec z Chyloni
- Stary bywalec
- Moja broń: Rogers & Spencer, Colt 1851, Enfield P53
Re: "Historyczne" szczypce do odlewania kul.
- Załączniki
-
- 4e1cb13e3f5df7224164a9b93d347479.jpg (16 KiB) Przejrzano 369 razy
- mar_kow
- Stary bywalec
- Moja broń: skuteczna
Epokowe rozwiązanie - i ładne, tym bardziej że można na popularnym portalu aukcyjnym kawałki drewna egzotycznego. Po wypolerowaniu będzie to naprawdę ładny i użyteczny produkt...Chłopiec z Chyloni pisze: ↑śr 12.kwie.2023 - 18:22 [...]
Najpierw chce zrobić parę deseczek do szybkiego lądowania.
Coś takiego:
- Chłopiec z Chyloni
- Stary bywalec
Ja kiedyś pracowałem u handlarza drewna, który się właśnie na egzotycznych luksusowych drewnach specjalizował. I co tam lądowało w śmietniku, było dla mnie skarbem. Poza tym można było zawsze coś za grosze zwinąć kiedy robiono miejsce na nowy towar.
Tu parę przykładów.
I może ciekawe dla każdego: Ten pieniek brzozy z tym guzem po lewej. Pewnie każdy coś takiego w lesie czy gdzieś widział.
W tym guzie jest piękne drewno. Bardzo podobne do klasycznej brzozy ze Skandynawii którą też tu na zdjęciu widać (Ten żółtawy mały klocek na dole po środku.I pieniek na którym leży.). Zwłaszcza wrzody z których pełno gałązek wyrasta, mają bardzo dziki wzór drewna.
A na drugim zdjęciu głownia noża która wreszcie przyszła.
Tu parę przykładów.
I może ciekawe dla każdego: Ten pieniek brzozy z tym guzem po lewej. Pewnie każdy coś takiego w lesie czy gdzieś widział.
W tym guzie jest piękne drewno. Bardzo podobne do klasycznej brzozy ze Skandynawii którą też tu na zdjęciu widać (Ten żółtawy mały klocek na dole po środku.I pieniek na którym leży.). Zwłaszcza wrzody z których pełno gałązek wyrasta, mają bardzo dziki wzór drewna.
A na drugim zdjęciu głownia noża która wreszcie przyszła.
- mar_kow
- Stary bywalec
- Moja broń: skuteczna
To "cóś" to czeczota się nazywa. Może przyrastać na różnych gatunkach drewna, daje piękny wzór zwłaszcza po wypolerowaniu. Czasami trzeba ją stabilizować akrylem bo zwłaszcza zagrzybiona staje się krucha. W meblarstwie wykorzystywana jako naturalny fornir (okładzina) za niezłą cenę...Chłopiec z Chyloni pisze: ↑czw 13.kwie.2023 - 22:27 [...]
W tym guzie jest piękne drewno. Bardzo podobne do klasycznej brzozy ze Skandynawii którą też tu na zdjęciu widać (Ten żółtawy mały klocek na dole po środku.I pieniek na którym leży.). Zwłaszcza wrzody z których pełno gałązek wyrasta, mają bardzo dziki wzór drewna.[...]

- Chłopiec z Chyloni
- Stary bywalec