Kominki na naboje short 6mm + chronograf
- Chłopiec z Chyloni
- Stary bywalec
- Moja broń: Rogers & Spencer, Colt 1851, Enfield P53
Re: Kominki na naboje short 6mm + chronograf
Dlatego pytałem o obrazek i wymiary.
Myślałem że ta podkładka to może plasterek gwintu zwykłego kominka, który się wkręca najpierw, aż do samego wejścia komory.
A kolejnie ten kominek do ślepaków 6mm.
Myślałem że ta podkładka to może plasterek gwintu zwykłego kominka, który się wkręca najpierw, aż do samego wejścia komory.
Tak się nie da.Chłopiec z Chyloni pisze: ↑pn 29.sie.2022 - 20:29 Dlatego pytałem o obrazek i wymiary.
Kominek trzeba zrobić od nowa z kanałem zapałowym jak w kominku do zwykłego kapiszona. Czyli do 1mm.
- zbiho
- Stary bywalec
- Moja broń: .31"
I jaką siłą utrzymasz ślepaka na kominku, podrzuci kurek i wyleci. W Remingtonie może zadziała, bo rama go przytrzyma, tak samo w Cattlemanie, ale Colt nie da rady.
- Chłopiec z Chyloni
- Stary bywalec
Ale ten problem chyba istnieje zawsze. Czy gwint jest z jednej części, czy dwóch. I to mnie właśnie też dziwiło, przynajmniej kiedy go podrzuca jeszcze ładunek 25 grainów prochu.
- zbiho
- Stary bywalec
Ładunek nie podrzuca kurka, bo otwór w kominku jest na tyle mały, że nie przejdzie z komory na tyle dużo gazów żeby zrobić cisnienie do ruszenia kurkiem. Slepak ma na tyle dużo energii że podrzuca nawet kurek od Enfielda.
- Chłopiec z Chyloni
- Stary bywalec
Więc twierdzicie że niepotrzebnie zamawiałem ten zestaw u francuzów...
No jo..To sobie postrzelam z kulek plastikowych na podwórku u mojej kuzynki, jeżeli nie będzie okazji jechać na strzelnice.
Albo odwołam wtedy zamówienie.
No jo..To sobie postrzelam z kulek plastikowych na podwórku u mojej kuzynki, jeżeli nie będzie okazji jechać na strzelnice.
Albo odwołam wtedy zamówienie.
Na yt widać, że co niektórzy stosują takie kominki na Zachodzie od jakiegoś czasu. Ślepaki mają kryzę fi 6,91 przy fi 5,7 korpusu. Dlaczego więc nie miałyby opierać się w kominku o kryzę? No chyba, że tak jest, a ja nie doczytałem tego. Z ciekawości wytoczę sobie taki wynalazek ale z myślą o karabinach na Sharps gdzie kanał zapłonowy jest długi.
-
- Bywalec
- Moja broń: .44, 9x19, 223
Te shorty w kominku opierają się o kryzę:
Poważnie? W sobotę z kolegą Larkana strzelaliśmy z użyciem shortów. Każdy short po strzale twardo siedział w swym gnieździe, nie było przypadków że chciał wyskoczyć. Na jakiej podstawie twierdzisz że kurek nie utrzyma? "Może zadziała"- proszę. Przeczysz oczywistym faktom - TO DZIAŁA
Jak to działa dokładnie takie strzelanie z tymi kominkami + te shorty hukowe?
One się palcem osadza w kominku na lekki wcisk?
One się palcem osadza w kominku na lekki wcisk?
- zbiho
- Stary bywalec
Zrobilem taki sam kominek i podrzuca mi kurek w Enfieldzie 1858, luska wylatuje jak z wyrzutnika. Otwor w kominku 0,8mm.smith pisze: ↑wt 30.sie.2022 - 09:41Poważnie? W sobotę z kolegą Larkana strzelaliśmy z użyciem shortów. Każdy short po strzale twardo siedział w swym gnieździe, nie było przypadków że chciał wyskoczyć. Na jakiej podstawie twierdzisz że kurek nie utrzyma? "Może zadziała"- proszę. Przeczysz oczywistym faktom - TO DZIAŁA
Moje fakty przecza Twoim faktom, oczywiscie.
Mozliwe : - zbyt maly otwor w kominku to shorta wyrzuca sila ladunku z shorta.
- zbyt duzy otwor w kominku to caly ladunek karabinu odstrzeliwuje shorta
Ostatnio zmieniony wt 30.sie.2022 - 13:49 przez miro, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
- Moja broń: .44, 9x19, 223
U mnie w Remingtonie wszystkie łuski po shortach zostawały w kominkach po wystrzale. Przy czym nie dam sobie głowy uciąć jak to by wyglądało w kamerze do slow motion. Dla mnie short po wystrzale zostaje w kominku, ale może w czasie wystrzału on odskakuje, odbija kurek, blokuje go rama, odbity kurek wraca, wbija shorta na miejsce
Nie mniej to grube gdybanie bo nie zaobserwowałem takiego wydarzenia.
Może kominki Smitha są ciaśniejsze od Twoich i to utrzymuje shorta po strzale?
Może otwór 0,8mm jest za mały i sama energia shorta go odrzuca?
Jeśli to kwestia ciaśniejszych kominków - to będę mógł przetestować przy najbliższej wizycie na strzelnicy jak już podkładki od Smitha do mnie dojdą - mam 2 shorty które tyle razy w domu wkładałem do kominków, że już wchodzą zupełnie luźno - jak po strzale wyleci to może być to tym spowodowane. (jak bym to testował to tylko jedna komora załadowana).
Nie mniej to grube gdybanie bo nie zaobserwowałem takiego wydarzenia.
Może kominki Smitha są ciaśniejsze od Twoich i to utrzymuje shorta po strzale?
Może otwór 0,8mm jest za mały i sama energia shorta go odrzuca?
Jeśli to kwestia ciaśniejszych kominków - to będę mógł przetestować przy najbliższej wizycie na strzelnicy jak już podkładki od Smitha do mnie dojdą - mam 2 shorty które tyle razy w domu wkładałem do kominków, że już wchodzą zupełnie luźno - jak po strzale wyleci to może być to tym spowodowane. (jak bym to testował to tylko jedna komora załadowana).
- zbiho
- Stary bywalec
Dlatego właśnie w Remingtonie to działa, trzeba by w Colcie sprawdzić. Ciasność kominka nie zdoła utrzymać shorta
- zbiho
- Stary bywalec
W Sharpsie zaworasie działa i nie podrzuca kurka, ale kanał długi i kominek ma 2mm średnicę wewnętrzną, zaworki trzymają ciśnienie w łusce więc nie cofa gazów pod kurek.