Odzysk ołowiu
-
- Bywalec
- Moja broń:
Odzysk ołowiu
Dla tych którzy chcą i mają możliwość coś takiego zastosować.
what muscles are worked in push ups
Na treningu strzelam 35-40 pocisków.z tego odzyskuję ok 95 procent,wszystkie które weszły w czarne.
Kulochwyt mamy 14m wysoki tarcza stoi pod samym kulochwytem ,ewentualne rykoszety są wyłapywane.
Pojemnik opróżniam co 2-3 treningi.Nie namawiam ale warto wiedzieć, zdaje egzamin.
Dodatkowa korzyść, to jak pociski kilka razy trafią w czarne ,to znają już drogę
what muscles are worked in push ups
Na treningu strzelam 35-40 pocisków.z tego odzyskuję ok 95 procent,wszystkie które weszły w czarne.
Kulochwyt mamy 14m wysoki tarcza stoi pod samym kulochwytem ,ewentualne rykoszety są wyłapywane.
Pojemnik opróżniam co 2-3 treningi.Nie namawiam ale warto wiedzieć, zdaje egzamin.
Dodatkowa korzyść, to jak pociski kilka razy trafią w czarne ,to znają już drogę
-
- Bywalec
- Moja broń: Niezawodna
Re: Odzysk ołowiu
Na strzelnicach komercyjnych na których strzelam byłoby to całkowicie nieopłacalne. Kolega Rysiek ma szczęście że nie musi korzystać z komercyjnej.
- mar_kow
- Stary bywalec
- Moja broń: skuteczna
Fajne rozwiązanie... Mnie ratuje tylko Twoja dobrej jakości blacha ołowiana... Przy pociskach faktycznie tego trochę schodzi, na pewno nie opłaca się kupować gotowych ze sklepu.compass200 pisze: ↑pn 03.lut.2020 - 21:56 Dla tych którzy chcą i mają możliwość coś takiego zastosować.
[...]
[...]
A przy okazji - kiedy będzie dostępna ??
-
- Bywalec
Największe oszczędności są gdy pociski odlewamy sami ostatnio odlałem 1000 pocisków z nowo zakupionej kokili hensel 450 grs koszt 1000 sztuk (ołów + cyna) to 250 zł.
Natomiast koszt 1000 sztuk pocisków zakupionych w znanym nam sklepie to około 1250 zł plus wysyłka, cała reszta to detale.
Natomiast koszt 1000 sztuk pocisków zakupionych w znanym nam sklepie to około 1250 zł plus wysyłka, cała reszta to detale.
A z ciekawości ile zajęło Tobie czasu oddanie tych pocisków?
Czasu brutto, tj. łącznie z przygotowaniem stanowiska i potem ze sprzątaniem.
Bo fakt różnice w kosztach są znaczące.
Czasu brutto, tj. łącznie z przygotowaniem stanowiska i potem ze sprzątaniem.
Bo fakt różnice w kosztach są znaczące.
-
- Bywalec
Moje ulubione tempo odlewania to 90 pocisków na godzinę, wagowo i jakościowo wychodzą wtedy najlepsze.
-
- Bywalec
- Moja broń:
Zaawansowani odlewają sami,nie dlatego że ich nie stać,na kupno.
Muszą być pewni co jest w pociskach i jaki procent.
Odpowiednia kokila też musi być.
Pociski wyglądają klasa - to trzeba przyznać.
Jakiego stopu używasz?
Jakiego stopu używasz?
-
- VIP
- Moja broń: CP i ostry jęzor
Odzysk wystrzelonego ołowiu nie jest nowym pomysłem. Epokowi żołnierze po strzelaniu nieraz przesiewali kulochwyty pod bacznym okiem podoficerów. Tak np. instrukcja saskiej kawalerii z roku 1869 obligowała szwadrony do żebranina po strzelaniu (i odstawienia do składu) ołowiu o ciężarze przynajmniej 25% wystrzelonych pocisków. Za nadliczbowy ołów dostawało się kasę albo dodatkową amunicję do ćwiczeń, przykładowo za 10 kg złomu 150 nabojów do karabinka.
Stara zasada głosi : "Nie jem bigosu w knajpie,bo nie wiem co w nim jest ,ale też nie jem w domu,bo wiem co w nim jest "compass200 pisze: ↑czw 06.lut.2020 - 09:34 Zaawansowani odlewają sami,nie dlatego że ich nie stać,na kupno.
Prawda taka że prawo obliguje właściciela strzelnicy do regularnego oczyszczania terenu z wystrzelonego ołowiu. Więc skoro i tak trzeba go zebrać to dlaczego go nie wykorzystać ponownie.
-
- VIP
- Moja broń: CP i ostry jęzor
Tyle że zawartość dodatków w tym ołowiu jest nieznana, zwłaszcza gdy do kulochwytu strzela się zarówno z CP jak i z WBP. W każdym razie do kulek na flejtuch zebrany ołów powinien się nadawać.
Ciekawy pomysł z tym uchwytem pod tarczownicę .!
- mar_kow
- Stary bywalec
- Moja broń: skuteczna
Współcześnie wojsko zbiera łuski, każdą sztukę zagubioną wpisuje się do protokołu z szeregiem podpisów. Ale to tylko po to aby nikt nie chował nabojów do kieszeni (oczywiście to tylko teoria...).