Tokarenka

Awatar użytkownika
Bready
Stary bywalec
Posty: 1365
Rejestracja: czw 23.lut.2012 - 02:03
Lokalizacja: Dupont, PA, USA
Moja broń: Jakies 25 sztuk ,rozne.

Re: Tokarenka

Post autor: Bready »

No wlasnie ze nie testowalem ,kupilem razem z wiorami :-D
Troche jeszcze roboty z podlaczeniem i instalacja zostalo ,a wczoraj po rozladunku i przesuwaniu po garazu ,a wazy to jakies 600-700 kg juz nie mialem sily.
Najpierw chce ja podniesc ,tzn zrobic podstawy pod nogi z drewna ,jakies 7cm ,aby sie nie garbic przy pracy.
Jeszcze z uchwytami musze wyjasnic ,ten zalozony jest 6 szczekowy samocentrujacy ,a mial byc 6 szczekowy niezalezny ,ale to ok.
Drugi dostalem 3 szczekowy samocentrujacy ,ale flansza nie pasuje do tej maszyny ,za duza.
No i musze dopytac Jimiego czy nie pomylil tego drugiegi ,i nie dal mi uchwytu od ktorejs ze swoich maszyn.
Najchetniej bym wymienil na 4 szczekowy niezalezny.
Fotke widzialem ,mialem ja pokazac Chesterowi ,ale nie bylo czasu wczoraj.

Awatar użytkownika
donkihot
Bywalec
Posty: 339
Rejestracja: wt 29.sie.2017 - 11:48
Lokalizacja: LASY PODWARSZAWSKIE
Moja broń: Walther GSP .32 S&W, CZ 557 Varmint, CZ 75 TS S&W

Re: Tokarenka

Post autor: donkihot »

Bready pisze:
wt 04.lut.2020 - 19:34
No wlasnie ze nie testowalem ,kupilem razem z wiorami :-D
No to świetny deal, zapłaciłeś za tokarkę a wióry gratis ;)
A tak na poważnie, piszesz że będziesz coś podkładał pod maszynę, zastanów się czy nie warto zainwestować w wibroizolatory (coś takiego: https://www.wibroizolacjapolska.pl/wibr ... ilotynowe/)
Dwie korzyści, maszyna stanie wyżej i nie będzie przenosiła drgań na posadzkę i cały budynek. Jak pracowałem w FSO maszyny były kotwione na sztywno do betonowych postumentów, operator stał na drewnianej kratce która trochę izolowała, ale wystarczyło postać kilkanaście minut z boku i po nogach aż ciarki chodziły (nie wspomnę o dziwnym hałasie w wysokich częstotliwościach) Dziś maszyny stawia się właśnie ta takich wibroizolatorach, inna kultura pracy.

Awatar użytkownika
Bready
Stary bywalec
Posty: 1365
Rejestracja: czw 23.lut.2012 - 02:03
Lokalizacja: Dupont, PA, USA
Moja broń: Jakies 25 sztuk ,rozne.

Re: Tokarenka

Post autor: Bready »

Raczej nie ,elastyczne mocowanie obrabiarki moze sie zemscic oscylacjami i zmniejszona dokladnoscia.
Oczywiscie pewne ,maszyny mozna tak montowac ,ale raczej nie obrabiarki do prac precyzyjnych.
Wlasnie tak jak napisales pod takie maszyny wylewano specjalnie fundamenty aby staly stabilnie i nie drgaly.

Awatar użytkownika
Nduro
Posty: 93
Rejestracja: śr 07.mar.2018 - 20:51
Lokalizacja: DPL
Moja broń: hawken woodsman .45, Colt 1860.44,

Re: Tokarenka

Post autor: Nduro »

donkihot pisze:
śr 05.lut.2020 - 08:35
Bready pisze:
wt 04.lut.2020 - 19:34
No wlasnie ze nie testowalem ,kupilem razem z wiorami :-D
No to świetny deal, zapłaciłeś za tokarkę a wióry gratis ;)
A tak na poważnie, piszesz że będziesz coś podkładał pod maszynę, zastanów się czy nie warto zainwestować w wibroizolatory (coś takiego: https://www.wibroizolacjapolska.pl/wibr ... ilotynowe/)
Dwie korzyści, maszyna stanie wyżej i nie będzie przenosiła drgań na posadzkę i cały budynek. Jak pracowałem w FSO maszyny były kotwione na sztywno do betonowych postumentów, operator stał na drewnianej kratce która trochę izolowała, ale wystarczyło postać kilkanaście minut z boku i po nogach aż ciarki chodziły (nie wspomnę o dziwnym hałasie w wysokich częstotliwościach) Dziś maszyny stawia się właśnie ta takich wibroizolatorach, inna kultura pracy.
U mnie w firmie posadzka ma zbrojony metr grubości (chyba) pod kilkunastometrowymi cnc. Z reguły jest brak wibracji, ale czasami jak frez 400mm nagle skończy żywot to w pomieszczeniu 25m dalej szklanki z kawą skaczą po stołach :-)

Awatar użytkownika
Bready
Stary bywalec
Posty: 1365
Rejestracja: czw 23.lut.2012 - 02:03
Lokalizacja: Dupont, PA, USA
Moja broń: Jakies 25 sztuk ,rozne.

Re: Tokarenka

Post autor: Bready »

Jako ze po poprzedniej maszynie zostal mi 100mm uchwyt postanowilem go wykozystac.
Ostatnio nie mialem w czym zamocowac 1 calowego freza ,ktorego nie chcialem przetaczac na mniejsza srednice chwytu ,by nie tracic osiowoci freza przy uzywaniu go we frezarce.
No to dorobilem mocowanie i dziala :D
Załączniki
100_1469.JPG
100_1468.JPG

Awatar użytkownika
donkihot
Bywalec
Posty: 339
Rejestracja: wt 29.sie.2017 - 11:48
Lokalizacja: LASY PODWARSZAWSKIE
Moja broń: Walther GSP .32 S&W, CZ 557 Varmint, CZ 75 TS S&W

Re: Tokarenka

Post autor: donkihot »

Sprytne, gratuluję pomysłu i oczywiście wykonania. :-)

ODPOWIEDZ