Gdzie i jaki proch kupię

podstawowe informacje
berpa
Posty: 14
Rejestracja: śr 25.maja.2016 - 23:55
Moja broń:

Re: Gdzie i jaki proch kupię

Post autor: berpa » ndz 07.sty.2018 - 22:41

Taka europaranoja: nie ma granic ale bodaj w Anglii i Skandynawii Pyrodex jest bezzezwoleniowy, a proch czarny na zezwolenie :P
PS
Nigdzie na peletach Vectana nie jest napisane, że to Pyrodex. Jest tylko napis: pędnik do broni czarnoprochowej. A skąd ja mam wiedzieć co kupiłem? Nawet nie znam francuskiego :P

Awatar użytkownika
mar_kow
Bywalec
Posty: 191
Rejestracja: pt 16.lut.2018 - 12:18
Lokalizacja: Mazury
Moja broń: 2x.44 .45

Re: Gdzie i jaki proch kupię

Post autor: mar_kow » sob 17.lut.2018 - 16:53

Z Waszego doświadczenia: ile można przechowywać proch w optymalnych warunkach? Chodzi mi o konkretny rodzaj/firmę szwajcar/Vesuvit lc. Np. ktoś zapomniał lub z innych przyczyn proch leżał na półce i wrażenia ze strzelania...

Awatar użytkownika
Szaddam
Bywalec
Posty: 496
Rejestracja: ndz 24.kwie.2016 - 17:06
Lokalizacja: Będzin
Moja broń: .44, .45, .55

Re: Gdzie i jaki proch kupię

Post autor: Szaddam » sob 17.lut.2018 - 16:57

Bez ograniczeń czasowych!

berpa
Posty: 14
Rejestracja: śr 25.maja.2016 - 23:55
Moja broń:

Re: Gdzie i jaki proch kupię

Post autor: berpa » sob 17.lut.2018 - 18:34

W trupa :P

Awatar użytkownika
Heron
Site Admin
Posty: 477
Rejestracja: wt 11.sie.2015 - 21:10
Moja broń:
Kontakt:

Re: Gdzie i jaki proch kupię

Post autor: Heron » wt 20.lut.2018 - 10:26

Wiele, wiele lat ... :D

Awatar użytkownika
lipton73
Posty: 43
Rejestracja: śr 10.sty.2018 - 21:00
Moja broń: brak

Re: Gdzie i jaki proch kupię

Post autor: lipton73 » śr 21.lut.2018 - 09:10

Niby na opakowaniach jest termin przydatności do spożycia :-), jednak jeśli będzie trzymany w stałej temperaturze, nie otwarty , szczelnie zamknięty, to podobno do końca świata i jeszcze dalej

Wycior
Stary bywalec
Posty: 906
Rejestracja: pt 14.kwie.2017 - 14:45
Lokalizacja: Okolice Katowic
Moja broń: CP i ostry jęzor

Re: Gdzie i jaki proch kupię

Post autor: Wycior » śr 21.lut.2018 - 10:34

Proch czarny nie jest związkiem chemicznym ale mieszaniną trzech chemicznie stabilnych komponentów. Nie ma żadnego mechanizmu chemicznego który mógłby spowodować degradację prochu w normalnej temperaturze i umiarkowanej wilgotności. W takich warunkach w gruncie rzeczy nie jest potrzebne nawet hermetyczne zamknięcie. Były przypadki odnalezienia zapasów .....stu letniego prochu prochu który zachował swoje właściwości do naszych czasów. Trwale zaszkodzić prochowi może podgrzanie powyżej 75C, ponieważ w tej temperaturze zaczyna powoli sublimować siarka, albo nadmierne zawilgocenie, co prowadzi do krystalizacji saletry.

ODPOWIEDZ